Ministrul Finanțelor s-a grăbit, totuși, să sublinieze că nu se ia în calcul această variantă și că se va găsi altă soluție. ”Suma necesară pentru dublarea alocațiilor ar fi de 7 miliarde și ceva. Ar trebui să eliminăm pensiile speciale ale militarilor, ale magistraților etc., dar nu se dorește așa ceva (...) Nu se dorește așa ceva. Eu, la Minister caut soluții pentru dublarea alocațiilor.”, a asigurat Florin Cîțu la o conferință de presă.
Pe de altă parte, el a declarat că România a încheiat 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB, peste estimarea din rectificarea bugetară din noiembrie 2019, de 4,4%. „Din legea inițială trecută în Parlament au venit toate problemele în 2019. Au fost facturi acumulate ani de zile care trebuiau plătite”, a explicat ministrul.
Citește și Dublarea alocațiilor. Președintele Iohannis a promulgat legea
Cîțu a precizat că deficitul a crescut cu 0,2% din PIB în parte din cauza plății sumei de 0,91 miliarde de lei către frații Micula și pentru că nu au fost încasați 1,3 miliarde de lei din dividende de la companiile de stat.
„Sunt două lucruri pe care nu le-am putut estima și evita”, a spus Florin Cîțu. „Față de legea inițială au crescut cheltuielile cu salarii, asistență socială, au scăzut la investiții. Cheltuielile sunt în lege, e foarte greu să le modifici, partea de venituri este cea pe care o estimezi, iar dacă o supraestimezi se întâmplă ca anul trecut”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.