Dronele de la Exail Technologies scriu istorie la Bursa din Paris

Simona Haiduc |
Data publicării:
Dronă / FOTO: Wikipedia
Dronă / FOTO: Wikipedia

Fostul Grup Gorgé estimează o creștere fulminantă a cifrei de afaceri și o îmbunătățire a marjei în 2025, după ce a anunțat o profitabilitate conformă cu așteptările și o generare puternică de numerar.

Sectorul apărării, marele câștigător al începutului de an

Pe bursă, sectorul apărării este, fără îndoială, marele câștigător al începutului de an 2025. Acțiunile companiilor din acest domeniu au înregistrat performanțe impresionante, susținute de declarațiile recente ale liderilor europeni privind necesitatea creșterii cheltuielilor militare pe continent, ceea ce s-ar putea traduce printr-un val de noi comenzi.

Pe Bursa de la Paris, Thales a înregistrat cea mai mare creștere din indicele CAC 40 de la 1 ianuarie, cu un salt de peste 80%, în timp ce Dassault Aviation a avansat cu 56,1% în aceeași perioadă.

Exail Technologies își consolidează poziția pe piață

Piața pariziană abundă și în capitalizări mici și mijlocii care profită de această dinamică favorabilă. Este și cazul Exail Technologies, companie specializată în proiectarea dronelor subacvatice pentru detectarea minelor, ale cărei acțiuni s-au dublat în 2025.

Un portofoliu solid de comenzi

Rezultatele anuale publicate de companie pentru exercițiul financiar 2024 alimentează și mai mult această tendință ascendentă. În 2024, producătorul de echipamente robotice civile și militare a raportat un rezultat brut de exploatare (EBITDA) în creștere cu 13%, ajungând la 74 de milioane de euro, pentru o cifră de afaceri deja anunțată, în creștere cu 16%, la 373 de milioane de euro.

Această rentabilitate, considerată „conformă cu așteptările” de TP ICAP Midcap – care prognoza 77 de milioane de euro – reflectă o marjă de 20%, stabilă față de 2023. Exail Technologies explică faptul că profitabilitatea sa s-a redresat semnificativ pe parcursul anului 2024, după o perioadă de perturbări cauzate, printre altele, de un volum ridicat de activitate în răspunsurile la licitații.

„Așa cum era de așteptat, grupul a reușit să compenseze parțial presiunea asupra marjelor”, subliniază TP ICAP Midcap.

Creștere comercială semnificativă

La nivel comercial, compania amintește că volumul comenzilor sale a atins 451 de milioane de euro anul trecut, reprezentând o creștere de aproape 40% față de exercițiul precedent. Exail Technologies precizează că 60% dintre aceste comenzi sunt legate de sectorul apărării. Portofoliul său de comenzi se ridică acum la 708 milioane de euro.

Un jucător major în domeniul roboticii autonome

Trebuie spus că această companie franceză de dimensiune intermediară (ETI) s-a impus ca un actor-cheie atât în domeniul echipamentelor de navigație, cât și al dronelor, mai ales după fuziunea cu specialistul în navigație subacvatică iXblue și filiala sa ECA, în septembrie 2022. A doua jumătate a anului 2024 a fost marcată de numeroase succese comerciale pentru Exail Technologies.

În noiembrie 2024, Direcția Generală a Armamentului din Franța a selectat Exail și Thales pentru a furniza Marinei Naționale Franceze șaisprezece drone subacvatice. Aceste contracte au contribuit la creșterea portofoliului de comenzi, care s-a multiplicat de zece ori în doar câțiva ani.

Rezultate financiare mixte

La nivel de rezultate financiare, compania a înregistrat o pierdere netă de 4,5 milioane de euro în 2024, ceea ce este în conformitate cu așteptările TP ICAP Midcap.

Cu toate acestea, analiza financiară evidențiază generarea impresionantă de numerar a Exail Technologies, care a depășit cu mult așteptările, cu un flux de numerar liber de 34 de milioane de euro, comparativ cu o previziune inițială de un deficit de 15 milioane de euro. „Aceasta este o performanță de bună calitate, susținută de o conversie îmbunătățită a rezultatelor în numerar, dar și de o variație favorabilă a necesarului de capital de lucru", explică Julien Thomas, analist la TP ICAP Midcap.

Acest rezultat a permis reducerea datoriei nete a grupului (excluzând obligațiunile deținute de ICG) la 145 de milioane de euro și scăderea raportului de îndatorare (datorie netă/EBITDA curent) la 1,97, comparativ cu 3x la sfârșitul anului 2022.

Perspective optimiste și investiții strategice

Pe lângă aceste rezultate solide, investitorii apreciază perspectivele prezentate de Exail Technologies. Compania estimează o „creștere de două cifre” a activității sale în 2025 și o creștere a EBITDA curent mai mare decât cea a veniturilor, fără a specifica însă cifre exacte.

TP ICAP Midcap interpretează aceste estimări ca indicând o creștere a cifrei de afaceri cuprinsă între 20% și 30%.

Încrederea companiei este susținută de un portofoliu de comenzi care ar putea atinge pragul simbolic de 1 miliard de euro. Acest obiectiv va fi atins odată cu intrarea în vigoare a unui contract anunțat în februarie, care vizează furnizarea de sisteme de drone anti-mine subacvatice unei marine de prim rang.

De asemenea, Exail Technologies va beneficia pe deplin de piața europeană a apărării, aflată într-o fază de expansiune rapidă, și de noi oportunități de dezvoltare. Compania este implicată în programe de monitorizare și protecție a zonelor maritime sensibile (MDA – Maritime Domain Awareness).

O companie strategică în sectorul apărării

„Exail Technologies va putea, de asemenea, să participe la eforturile de creștere a capacității de producție pentru a livra portofoliul său de comenzi aflat în creștere și pentru a răspunde cererilor venite din partea actorilor europeni”, se arată într-un comunicat al companiei.

„În cele din urmă, mai mult decât rezultatele financiare, perspectivele comerciale ale grupului, în special în domeniul echipamentelor de navigație cu ciclu de producție mai scurt, vor fi cele care vor influența evoluția prețului acțiunilor astăzi", explică Julien Thomas.

Analistul menține recomandarea de cumpărare pentru Exail Technologies, considerând că „dinamica extrem de favorabilă ar trebui să continue să susțină creșterea valorii acțiunilor”. De asemenea, el subliniază faptul că Exail Technologies este una dintre puținele companii franceze de dimensiune intermediară din sectorul apărării listate la bursă, având o expunere foarte redusă la Armata SUA și fiind perfect aliniată cu strategia de independență strategică europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9773
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.6187
Diferența 0.0014
Zi precendentă 4.6173
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9773 RON
USD flag1 USD = 4.6187 RON
GBP flag1 GBP = 5.9795 RON
CHF flag1 CHF = 5.2332 RON
AUD flag1 AUD = 2.9091 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2252 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4398 RON
SEK flag1 SEK = 0.4596 RON
XAU flag1 XAU = 456.5018 RON
Monede Crypto
1 BTC = 381160.57RON
1 ETH = 8505.01RON
1 LTC = 398.46RON
1 XRP = 9.79RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel