Proiectul de lege elaborat în acest sens și apropbat de senatori, merge acum spre promulgare la preșdintele țării. Acordul care face obiectul acestui act normativ va permite persoanelor care au muncit în cele două țări să folosească perioadele lucrate atât în România, cât și în Statele Unite, pentru ieșirea la pensie.
După cum se precizează în nota explicativă, acordul promovează principiul egalității de tratament între persoanele cărora li se aplică prevederile documentului. ”Acordul prevede, totodată, principiul exportului pensiilor, cu excepția, în ceea ce privește România, a prestațiilor speciale necontributive în bani”, se spune în nota explicativă care însoțește proiectul de lege aprobat deja de Senatul României.
Același text precizează că, ”în ceea ce privește stabilirea pensiilor, este prevăzută, totodată, în cazul în care o persoană nu îndeplinește condițiile pentru dobândirea unui drept de pensie, totalizarea perioadelor de asigurare. Calculul pensiilor se bazează pe principiul pro-rata temporis (proporțional cu contribuțiile în sistemul național)”.
Acordul se aplică tuturor persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, precum și altor persoane ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la persoanele menționate anterior.
Totodată, documentul stabilește că, în cazul detașării angajaților pe teritoriul celor două țări, aceștia sunt exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.
Citește și Veste bună pentru români. Fiecare pensionar va putea face acest lucru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.