Concret, este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii. Un document prin care se dorește ca de acest ajutor părinții să beneficieze de mai mulți bani încă din prima zi de viață a micuțului, nu din luna următoare, cum este acum.
”Având în vedere că toţi copiii din România au dreptul la alocaţia de stat pentru copii conform Constituţiei, fără ca Legea fundamentală să menţioneze momentul la care acest drept se naşte, subînţelegându-se deci că acest drept aparţine copiilor de la naştere, nu de la un moment aleatoriu stabilit prin legi subsecvente, propunem modificarea art. 6 alin. (4), astfel încât dreptul la alocaţia de stat pentru copii să se stabilească încă din prima zi de naştere a copilului, iar copiii să beneficieze de alocaţia obligatorie de stat, conform art. 49 din Constituţia României încă din prima zi de naştere, în momentul de faţă. Legea nr. 61/1993 prevede la art. 6, alin. 4, că „dreptul la alocaţia de statpentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”. Beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani consistentă, care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”, se arată în expunerea de motive atașată proiectului de act normativ.
Altfel spus, dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, după ce va trece întreg parcursul parlamentar, va fi promultată prin decret prezidențial și va fi publicată în Monitorul Oficial, părinții vor primi mai mulți bani chiar la nașterea copilului.
Legislația momentului prevede că “dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.
După cum subliniază inițiatorii, măsura este necesară deoarece, “în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”.
În prezent, alocațiile de stat pentru copii sunt în valoare de:
- 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
- 243 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
- 600 de lei - pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.
După cum a confirmat recent premierul Nicolae Ciucă, din 2023, valoarea alocației pentru copii se va indexa anual cu rata medie a inflației, precizează Avocatnet.
Citește și Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.