Propunerea de modificare prevede ca demnitarii, magistraţii, militarii şi poliţiştii să popată achiziţiona autorizaţie de port-armă , fără absolvirea unui curs de instruire teoretică şi practică în acest sens.
„Având în vedere evoluţia fenomenelor infracţionale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor şi bunurilor acestora, cererilor unor cetăţeni de a-şi asuma dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viaţa şi integritatea corporală, precum şi interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor şi muniţiilor, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a legii.
Noua prevedere specifică faptul că măsura este valabilă și în cazul demnitarilor, magistraților și militarilor și polițiștilor care s-au retras din activitate.
Care este cuprinsul noii propuneri
În text se spune că au drept de port-armă cei care au absolvit un curs de instruire teoretic şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, ”în condiţiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 14 (2) lit. a, respectiv demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor.”
Membrii Comisiei de apărare au avizat pozitiv acest proiect, dar Guvernul nu l-a susținut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.