Publicitate
El a cerut Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să efectueze controale în urma sesizărilor primite de la procesatori. Amenzile prevăzute în astfel de cazuri sunt de până la 100.000 lei pe fiecare produs, a spus ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
"Pe acestea (lapte şi iaurt, n.r.) le-am avut ca sesizare, dar ANAF trebuie să verifice toate cele 21 de produse care sunt trecute alimente de bază pentru români. (...) Anumiţi producători au sesizat că pe raft, faţă de preţul de achiziţie pe care l-au avut de la retail, au constatat majorări peste marja de 20%. Acum, ANAF va verifica, nu trebuie să acuzăm pe nimeni. Le pot creşte costurile operaţionale retailerilor, pentru că în fişa de cost intră inclusiv costurile operaţionale. Aşteptăm controalele ANAF şi, bineînţeles, vor fi puse la dispoziţia dumneavoastră", a spus ministrul.
Noi discuții cu retailerii
În ce priveşte proiectul plafonării adaosului comercial la produsele româneşti, ministrul a declarat că în prezent au loc discuţii cu retailerii şi cu procesatorii pe acest subiect. El a respins ipoteza unei creşteri a preţurilor în urma adoptării unei astfel de măsuri.
"Aşa s-a spus şi de vechea ordonanţă, că nu e o măsură bună. S-au văzut scăderi ale adaosului comercial cuprins între 18 şi peste 32%. S-a văzut o dublare a consumului de aceste produse. Eu cred că este o măsură bună, pentru că, să ştiţi, aceste ordonanţe şi aceste acte normative sunt atât de bine gândite, astfel încât să nu afectăm, practic, societatea comercială prin măsuri financiare. Practic, reprezintă 20% un adaos comercial peste fişele de cost ale produselor, astfel încât să nu afectăm activitatea societăţilor comerciale", a explicat Florin Barbu.
În ce priveşte producţia bio, ministrul a declarat că în momentul de faţă peste 700.000 de hectare sunt cultivate în sistem ecologic şi că ţinta vizată este de peste 2 milioane de hectare, până în 2027.
"Mai mult de atât, am venit cu forme de sprijin prin subvenţii de la Uniunea Europeană. Şi vă dau şi un exemplu: în pomicultură, dar şi în vegetal, subvenţia în ecologic este de 590 euro pe hectar. Ne dorim foarte mult să creştem această suprafaţă, pentru că ne dorim ca şi copiii şi nepoţii noştri să poată mânca produse sănătoase şi ecologice. (...) Ţinta noastră până în 2027 este de peste 2 milioane de hectare (...) prin forme de sprijin, prin subvenţii suplimentare date fermierilor care fac în ecologic. Ne dorim foarte mult să integrăm vegetalul cu zootehnia şi mă bucur foarte mult că sectorul avicol a avut o creştere foarte mare la puiul ecologic şi la ouăle ecologice în România", a mai declarat Florin Barbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.