Publicitate
Iar unul dintre cei care trag semnale de alarmă este Mark Zandi, economist-șef la Moody's Analytics, potrivit căruia acțiunile americane ar putea suferi o corecție semnificativă, din cauza prețurilor ridicate ale activelor și a două riscuri semnificative, legate de promisiunile electorale ale lui Trump.
Un scenariu de risc
„Prețurile activelor scapă de la sine de sub control”, spune Zandi, arătând cu degetul la măsurile de valorizări ridicate, precum acțiuni, criptomonede, imobiliare sau aur.
„În opinia mea, există un risc în creștere – o amenințare – ca aceste evaluări și prețuri ridicate să se transforme într-o corecție și o scădere susținută a prețurilor și îmi fac griji pentru acest tip de scenariu de risc”, a declarat el.
„În fiecare zi în care prețurile acțiunilor continuă să crească brusc sau în care creditele corporative se îngustează pe piața de obligațiuni, cu cât îmi fac mai multe griji în legătură cu această posibilitate – cu atât este mai mare riscul ca o să experimentăm o corecție care va avea implicații macroeconomice semnificative”.
Depinde de amploare
Dar mai presus de toate, el a subliniat că riscul este amplificat de incertitudinea din jurul politicilor lui Trump, în special în ceea ce privește tarifele și deportările în masă a lucrătorilor ilegali.
Trump a propus tarife mari la importurile americane din China, Mexic, Canada și țările BRICS, ceea ce ar putea duce la prețuri mai mari, deoarece companiile transferă costul tarifelor către consumatori.
„Nu sunt un fan al tarifelor la scară largă”, a spus Zandi. „Dacă este o măsură marginală, nu contează. Dar dacă sunt cu adevărat de amploare, este grav”, a adăugat el.
Tot felul de tulburări
Trump a promis, de asemenea, că va deporta milioane de imigranți din Statele Unite, ceea ce, dacă va fi implementat în cea mai mare măsură, ar putea duce la expulzarea a aproape 12 milioane de imigranți care trăiesc în Statele Unite, potrivit Centrului de Studii privind Migrația.
Dacă Statele Unite ar deporta un număr semnificativ de imigranți, economiștii au speculat că deportările ar putea afecta sectoarele de ocupare a forței de muncă cu o proporție mare de lucrători imigranți, cum ar fi construcțiile și agricultura.
„Dacă 50.000 de imigranți fără acte sunt deportați, s-ar putea să nu fie grozav, dar nu este mare lucru. Dacă sunt 500.000, asta e o problemă. Este o mare problemă. Ar putea crea tot felul de tulburări”, a spus domnul Zandi.
Scăderea numărului de lucrători din unele sectoare ar putea, de asemenea, împinge angajatorii să majoreze salariile pentru a atrage talente, ceea ce ar putea alimenta și inflația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.