Un pas până la instalarea lui Trump la Casa Albă
După votul favorabil din Parlamentul European, echipa condusă de Ursula von der Leyen a preluat pficial atribuțiile la 1 decembrie, având doar 50 de zile înainte de inaugurarea președintelui american Donald Trump. Prima mare provocare pentru Comisia Europeană va fi gestionarea impactului rezultat în urma alegerilor americane, o situație descrisă de analistul Simone Tagliapietra de la think tankul Bruegel drept un „șoc exogen”.
Liderii europeni trebuie să se pregătească atât din punct de vedere financiar, cât și militar, pentru o eventuală retragere a sprijinului american față de Ucraina. De asemenea, noua Comisie va trebui să răspundă în cazul în care președintele Trump decide să impună taxe vamale mai mari asupra produselor europene, așa cum a sugerat anterior.
Prioritate scordată economiei
În linia recomandărilor lui Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, Ursula von der Leyen își propune ca cel de-al doilea mandat să fie marcat de măsuri pentru creșterea competitivității economice.
Printre proiectele anunțate se numără un „pact pentru o industrie curată”, ce va fi gestionat de vicepreședinții executivi Teresa Ribera și Stephane Sejourne. Scopul acestui pact este de a sprijini companiile să-și reducă emisiile de carbon.
În plus, von der Leyen intenționează să lanseze o inițiativă dedicată fabricilor de inteligență artificială, pentru a încuraja dezvoltarea utilizărilor industriale ale acestei tehnologii inovatoare.
Mercosur și agricultura
Noua Comisie va începe activitatea cu o dezbatere intensă legată de acordul de liber schimb cu țările Mercosur (Brazilia, Paraguay, Argentina, Uruguay). Acest acord este contestat puternic de fermierii europeni, în special din Franța.
Executivul european speră să semneze acordul în cadrul unui summit Mercosur din Uruguay, programat la începutul lunii decembrie, însă opoziția guvernului francez, alături de posibile alianțe cu alte state membre, complică acest demers.
Pe lângă această provocare, von der Leyen a promis o „viziune asupra agriculturii și alimentației” în primele trei luni ale mandatului. Noul comisar european pentru agricultură, Christophe Hansen, va avea misiunea de a negocia următoarea politică agricolă comună pentru perioada 2028-2034, luând în considerare recomandările recente de a redirecționa ajutoarele către fermierii cu cele mai mari nevoi.
Carta Albă a apărării
În primele 100 de zile, Comisia va prezenta o „Cartă Albă privind viitorul apărării europene”, care va analiza nevoile de investiții ale UE în acest domeniu. Ursula von der Leyen a estimat că finanțarea necesară pentru următorul deceniu ar putea ajunge la 500 de miliarde de euro.
Această inițiativă este crucială în contextul războiului din Ucraina, dar se confruntă cu opoziția unor state membre, mai ales în contextul constrângerilor financiare cauzate de tranziția energetică. De asemenea, un plan de acțiune privind securitatea cibernetică a spitalelor este așteptat în primele trei luni ale mandatului.
Imigrație
Pe fondul creșterii influenței extremei drepte în Europa, problema imigrației ocupă un loc central pe agenda Comisiei Europene. În octombrie, liderii europeni au solicitat urgent o lege care să accelereze expulzările persoanelor aflate ilegal pe teritoriul UE.
Von der Leyen a promis să prezinte rapid o nouă propunere legislativă în acest sens. Pactul european privind migrația și azilul, adoptat în mai 2024, prevede măsuri stricte de control la frontiere și un mecanism de solidaritate între statele membre. Acesta este programat să intre în vigoare în 2026, marcând un pas important în gestionarea provocărilor legate de migrație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.