Conform deciziei Curţii Supreme, două procese referitoare în special la hotelul lui Trump din Washington vor fi sistate de instanţele inferioare care le acceptaseră.
În unul din dosare, reclamanţii - procuratura din Districtul Columbia şi un grup de monitorizare a politicienilor - ceruseră Curţii să respingă apelurile fostului lider de la Casa Albă, pe motiv că litigiul va dispărea odată cu încheierea mandatului prezidenţial. Curtea Supremă a luat decizia închiderii dosarelor fără a mai audia apelurile lui Trump.
Grupul nonprofit Cetăţenii pentru Responsabilitate şi Etică la Washington, alături de un proprietar de hotel şi un grup de restaurante au susţinut la scurt timp după alegerile prezidenţiale din 2016 că Trump s-a expus, prin refuzul de a renunţa la afacerile din domeniul hotelier, la primirea de foloase din partea unor oficiali străini care doreau unele favoruri. Reclamanţii au susţinut că au pierdut din acest motiv clienţi în favoarea stabilimentelor lui Trump, în speţă a hotelului Trump International din Washington, situat în apropiere de Casa Albă.
Plângerea respectivă a fost iniţial respinsă de un judecător federal, apoi Al Doilea Circuit de Curţi de Apel al SUA - din cadrul sistemului american de curţi de apel regionale - din New York a redeschis dosarul în 2019. Un alt proces similar, intentat de statul Maryland şi de Districtul Columbia - unde se află capitala SUA, oraşul Washington - a primit undă verde anul trecut de la Al Patrulea Circuit de Curţi de Apel, cu sediul în Richmond, statul Virginia.
Mai mulţi democraţi din Congresul SUA intentaseră şi un al treilea proces, care s-a încheiat anul trecut prin respingerea de către Curtea Supremă a audierii apelului împotriva deciziei prin care o instanţă inferioară stabilise că reclamanţii nu au o calitate procesuală valabilă.
Citește și Bill Gates, ultima postare pe Twitter! Miliardarul a recunoscut
Trump este vizat şi de procesul din Senat, intentat de Camera Reprezentanţilor, în care este acuzat de incitarea susţinătorilor săi la un miting din 6 ianuarie, după care mai mulţi protestatari au intrat în Capitoliul din Washington, sediul Congresului SUA, într-o ultimă încercare de a împiedica validarea alegerilor prezidenţiale câştigate de democratul Joe Biden.
La nivel federal au loc şi demersuri judiciare pentru elucidarea plăţilor făcute în 2016 către două presupuse amante ale fostului preşedinte, pentru a le convinge să nu facă dezvăluiri despre relaţiile lor cu Trump. Faptele respective ar putea constitui încălcări ale legii privind finanţarea campaniilor electorale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.