Publicitate
O sursă diplomatică europeană a precizat că propunerea făcută de Trump a fost adusă și la cunoștința mai multor cancelarii europene. David Malpass are nevoie de aprobarea celor 12 membri ai conducerii Băncii Mondiale, Statele Unite controlând 16% din acțiuni. Malpass ar urma să-l înlocuiască pe Jim Yong Kim, care s-a retras din această funcție cu trei ani înainte de încheierea mandatului pentru a intra în sectorul privat, pe fondul divergențelor cu actuala administrație americană privind schimbările climatice.
David Malpass (62 de ani) a criticat instituțiile financiare precum Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional pentru faptul că au devenit mai mari și mai ”intruzive”. De asemenea, Malpass este cunoscut pentru faptul că a făcut presiuni asupra BM să nu mai împrumute China afirmând că este prea bogată pentru a mai beneficia de asemenea asistență financiară, mai ales că există țări în Asia cu datorii uriașe către China, precum Sri Lanka sau Pakistan, din cauza programelor de infrastructură dezvoltate cu finanțare chineză. China este al treilea acționar al Băncii Mondiale, după Japonia, cu o cotă de 4,5%.
Citește și: Casa Albă neagă varianta Ivankăi Trump la șefia Băncii Mondiale
În 2018, Malpass a negociat cu Banca Mondială majorarea capitalului cu 13 miliarde de dolari pentru creșterea ajutoarelor acordate țărilor mai sărace. El a fost consilier economic al lui Trump în campania din 2016, iar înainte de falimentul din 2008 al băncii Bear Stearns and Co, a fost economist șef al acesteia. Sub președinții Ronald Reagan și George Bush sr. a lucrat la Trezorerie și Depaertamentul de Stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.