Donald Trump este creditat cu 48% din intenţiile de vot în viitorul scrutin intern pentru desemnarea candidatului Partidului Republican la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Morning Consult.
Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, a cărui popularitate este în ascensiune în contextul obţinerii unui nou mandat în noiembrie 2022, este la nivelul de 31% în rândul membrilor Partidului Republican. Ron DeSantis nu a decis încă dacă se va înscrie în cursa prezidenţială, potrivit Mediafax.
Fostul vicepreşedinte Mike Pence este la nivelul de 8%, urmat de Liz Cheney, fostă membră a Camerei Reprezentanţilor, creditată cu 3% din intenţiile de vot.
În ultima lună, rata de susţinere a candidaturii lui Donald Trump a fluctuat între 45% şi 50%, iar cea a lui Ron DeSantis a fost în jurul nivelului de 30%.
Însă sondajul relevă că Ron DeSantis ar fi favorit într-o eventuală cursă împotriva preşedintelui Joseph Biden, membru al Partidului Democrat. Ron DeSantis este creditat cu un avans de 3% (44% la 41%) în raport cu Biden, în timp ce actualul preşedinte al SUA are un avans de 3% faţă de Trump (43% la 40%), potrivit sondajului.
"Marea minciună" a companiilor petroliere trebuie pedepsită, cere ONU
O "mare minciună": secretarul general al ONU a cerut miercuri ca marile companii petroliere să fie urmărite în justiție, așa cum au fost, la timpul lor, companiile de tutun, pentru că au ascuns ani la rând informații despre încălzirea globală.
"Unii producători de combustibili fosili știau încă din anii 1970 că produsul lor emblematic va încălzi planeta", a spus Guterres în discursul său la Forumul de la Davos. "Dar, la fel cum a procedat industria tutunului, nu au ținut cont de concluziile lucrărilor științifice pe care tot ei le-au comandat", a adăugat el, deducând că "unii giganți petrolieri au perpetuat marea minciună".
Potrivit unui studiu publicat recent de prestigioasa revistă Science, compania petrolieră americană ExxonMobil a avut la dispoziți încă anii 1980, previziuni extraordinar de precise cu privire la încălzirea globală, prognoze elaborte de propriii săi cercetători. În lucrările lor, ei au descris cu exactitate ce s-a întâmplat zeci de ani mai târziu. Dar ani la rând compania a pus la îndoială în mod public rezultatele studiului.
După articolul din revista Science, un purtător de cuvânt al ExxonMobil a declarat pentru AFP că "această problemă" a "apărut de mai multe ori în ultimii ani", adăugând că "de fiecare dată, răspunsul nostru este același: cei care menționează ceea ce +Exxon știa+ se înșală în concluziile lor".
246 miliarde de dolari
Potrivit lui Antonio Guterres, "cei responsabili trebuie să fie urmăriți penal", așa cum au fost companiile de țigări”. Aluzie la cele 246 de miliarde de dolari pe care giganții americani ai tutunului au fost de acord să le plătească în 1998 către 46 de state, pe o perioadă de 25 de ani, pentru a acoperi costul tratamentelor prescrise unor foști fumători.
De câțiva ani, ExxonMobil este acuzată de un dublu limbaj în ceea ce privește încălzirea globală cauzată de cantitățile imense de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă de activitățile umane, în special prin arderea cărbunelui și a petrolului pentru a produce energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.