”Noi, OMV Petrom, suntem foarte mândri să contribuim la construirea primului spital de oncologie pediatrică din România. Fiecare copil merită o şansă la viaţă şi am fost cu adevărat impresionată de numărul mare de români care sprijină acest spital cu donaţii. Există cauze care pot părea imposibil de realizat şi e nevoie de mult curaj pentru a porni la drum. Dar, când acestea sunt importante pentru un număr mare de oameni, visul va deveni realitate”, a spus Christina Verchere, CEO al companiei de energie.
Citește și: Spitalul de Copii, donație de zeci de mii de euro, din partea organizației ''Salvați Copiii''
La rândul său, Carmen Uscatu, reprezentantă a Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a subliniat că proiectul demarat pentru construcţia noului spital a pornit "cu gândul la copiii bolnavi de cancer din România care nu au şansele copiilor care se tratează în Europa de Vest".
"Am pornit acest proiect absolut de la zero, cu gândul la copiii bolnavi de cancer din România care nu au şansele copiilor care se tratează în Europa de Vest, aşa cum au apărut de curând nişte declaraţii în presă ale unui medic. Din contră, aceşti copii, din cauza sistemului medical dificil au şanse mult mai mici de a se trata cu succes în România. Am pornit acest proiect cu gândul la mamele lor care sunt umilite de acest sistem şi facem acest proiect ca să creştem şansele acestor copii şi ca să dăm o speranţă acestor mame să îşi poată trata copiii şi aici, şi că se fac cele mai noi tratamente în România şi că aici au o şansă. Am pornit cu gândul acesta şi am descoperit în fiecare zi o solidaritate extraordinară a societăţii româneşti, un lucru total neaşteptat, o implicare deosebită. Sunt oameni care au donat 2 euro, care au donat online pe bursadefericire.ro - platforma noastră de strângere de fonduri. Sunt peste 250.000 de oameni care s-au alăturat acestui proiect şi care acum donează cei 2%. De asemenea, sunt peste 1.500 de companii care au donat sume mici sau mai mari, dar toţi aceşti oameni ne-a adus astăzi aici într-un parteneriat extraordinar", a afirmat Uscatu.
În cadrul conferinţei de presă de vineri, o altă reprezentantă a Asociaţiei, Oana Gheorghiu, a declarat că prin proiectul care împlineşte 10 ani iniţiatorii îşi doresc ca pacienţii din România să poată fi trataţi ca în străinătate.
"Proiectul acesta împlineşte anul acesta 10 ani, iar în decembrie 2009 am strâns 100.000 de euro, ceea ce mi s-a părut fantastic, într-un an de criză. Anul acesta, când am început să vorbim de banii de la OMV Petrom am auzit suma de 10 milioane şi prima întrebarea a fost dacă sunt lei... Încă mi se pare că trăim un vis, pentru că proiectul acesta s-a născut ca un vis. Sunt trei oameni pe care trebuie să-i pomenesc mereu: Paula Herlo, Alex Dima şi Tudor Chirilă. Dacă ei nu aveau încredere în noi când nici măcar noi nu aveam, probabil că nu am fi fost astăzi aici. Este un proiect exact aşa cum ne dorim toţi, chiar să putem trata în România ca afară, nu doar să ne minţim că o facem. Vom reface întreaga centrală termică a întregului spital, deci şi a clădirii vechi (Spitalul Marie Curie, n.r.), vom sistematiza întreaga suprafaţă a terenului, vom lega spitalul nou şi vechi de o şcoală pentru copii (...)", a subliniat Gheorghiu.
Un proiect ambițios
Conform iniţiatorilor proiectului, din totalul de 10 milioane de euro donate de OMV Petrom, jumătate va fi utilizat pentru achiziţia de echipamente medicale necesare pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii: un aparat de radioterapie, un aparat CT (computer-tomograf) şi echipamente pentru blocul operator, precum şi pentru training-ul personalului medical şi auxiliar al spitalului. Restul de 5 milioane de euro va fi utilizat pentru lucrări de instalaţii sanitare şi electrice şi amenajări interioare.
Spitalul de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică va fi primul spital specializat în oncologie pediatrică din România şi va funcţiona în incinta spitalului Marie Curie din Bucureşti. Pacienţii vor avea acces la toate specialităţile pediatrice necesare pentru tratarea holistică a copiilor bolnavi de cancer (chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurochirurgie, ORL etc).
Noul spital va putea asigura tratarea, în fiecare an, a peste 300 de copii bolnavi de cancer, dar şi efectuarea a peste 9.600 de intervenţii chirurgicale oncologice şi non-oncologice.
Asociaţia Dăruieşte Viaţă a demarat, în anul 2017, proiectul de construcţie a spitalului, bazându-se pe fonduri private (donaţii de la persoane fizice şi companii), iar lucrările au demarat în 2018. Proiectul va continua cu partea de instalaţii, design interior precum şi cu achiziţia de echipamente speciale şi pregătirea personalului. Spitalul va avea 6 etaje şi o suprafaţă totală de 12.000 de metri pătraţi, cu un nou bloc operator, cu 7 săli de operaţii, secţii de chirurgie, neurochirurgie, oncologie, hemato-oncologie şi terapie intensivă.
Asociaţia Dăruieşte Viaţă şi-a propus ca spitalul să fie inaugurat în 2020, acesta urmând să funcţioneze ca spital public, în cadrul Spitalului Marie Curie, dar după proceduri medicale şi de management specifice unităţilor similare din Occident.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.