''Este clar că strategia bugetară prezentată, ce prevede mai degrabă o creştere substanţială a deficitului structural decât o scădere, este în contradicţie cu angajamentele Italiei'', a declarat Dombrovskis într-un interviu în cotidianul Corriere della Sera.
Joi, guvernul italian populist a stabilit pentru 2019 o ţintă de deficit de 2,4 % din PIB, în loc de 0,8 % prevăzut de către administraţia anterioară şi de 1,6 % recomandat de către ministrul economiei Giovanni Tria.
Următorul pas pentru Italia
Următorul pas pentru Italia este prezentarea în mod detaliat a planurilor sale bugetare Comisiei Europene în octombrie. Executivul comunitar ar putea să le respingă sau să ceară revizuiri substanţiale.
Îndatorarea suplimentară are drept scop finanţarea programelor privind scăderea vârstei de pensionare, reducerile de impozite şi subvenţiile pentru categoriile sociale defavorizate, măsuri pe care partidele Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Liga le-au promis înainte de câştigarea alegerilor din martie.
''Nu ne vom schimba opiniile'', a declarat liderul Ligii, Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne, în cotidianul Il Messaggero, insistând asupra faptului potrivit căruia cheltuielile cu un deficit mai mare vor relansa economia.
Deficitul - problematic pentru Italia
Un deficit mai mare este problematic pentru Italia, deoarece datoria sa publică este una dinte cele mai mari din lume, de peste 130 % din PIB, faţă de obiectivul de 60 % în zona euro.
Vineri, indicatorii de risc privind obligaţiunile suverane italiene au crescut şi bursa sa valori a scăzut. Mai mulţi analişti au avertizat că Italia riscă o retrogradare de către agenţiile de rating în următoarele săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.