Dolarul a rămas stabil luni, după ce datele privind inflația din SUA au arătat o creștere modestă luna trecută, diminuând unele temeri legate de ritmul reducerilor de dobândă din SUA pentru anul viitor, în timp ce yenul a rămas aproape de nivelul de 156 pe dolar, ridicând posibilitatea unei intervenții, potrivit Reuters.
Sentimentul investitorilor a fost îmbunătățit după ce un blocaj al guvernului SUA a fost evitat prin adoptarea, sâmbătă dimineață, a unei legislații privind cheltuielile de către Congres.
Într-o săptămână scurtată de sărbători, volumele de tranzacționare sunt așteptate să scadă pe măsură ce se apropie sfârșitul anului.
Săptămâna trecută, Rezerva Federală a șocat piețele proiectând un ritm măsurat al reducerilor de dobândă în viitor, ceea ce a dus la creșterea randamentelor Trezoreriei și a dolarului, dar a aruncat o umbră asupra altor economii, în special a piețelor emergente.
Cu toate acestea, datele de vineri privind indicele preferat al inflației de către Fed au indicat creșteri moderate ale prețurilor pe lună, iar o măsură a inflației de bază a înregistrat cel mai mic avans din ultimele șase luni. Acest lucru a diminuat unele îngrijorări cu privire la amploarea reducerilor de dobândă pe care le-ar putea aplica Fed în 2025.
Totuși, creșterea anuală a inflației de bază, excluzând alimentele și energia, a rămas deasupra țintei de 2% a băncii centrale americane.
Vasu Menon, director general de strategie investițională la OCBC, a declarat că schimbarea poziției Fed a readus în prim-plan spectrul inflației, care este probabil să mențină investitorii în stare de alertă.
„Dacă inflația din SUA se va dovedi mai persistentă decât se anticipează în lunile următoare, mai ales în contextul politicilor lui Trump, o poziție mai agresivă a Fed ar putea declanșa volatilitate pe termen scurt pe piețe”, a spus Menon.
Traderii estimează reduceri ale dobânzilor de 38 de puncte de bază pentru anul viitor, sub cele două reduceri de 25 de puncte de bază proiectate de Fed săptămâna trecută. În septembrie, Fed proiectase patru reduceri pentru 2025. Estimările pieței au împins prima reducere din 2025 pentru luna iunie, în timp ce o reducere în martie este evaluată la aproximativ 53%.
Schimbările în așteptările privind reducerile de dobândă au menținut indicele dolarului =USD, care măsoară moneda americană față de șase dintre cei mai mari concurenți ai săi, stabil la 107,78 luni, aproape de un maxim al ultimilor doi ani, de 108,54, atins vineri.
Euro EUR=EBS stagna la 1,0434 dolari, aproape de un minim al ultimilor doi ani atins în noiembrie, și a scăzut cu 5,5% în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.