”După părerea mea, va mai continua această creștere (a dolarului - n.r.), nu într-un ritm atât de abrupt, însă, tot ceea ce se întâmplă acum în lume arată că actorul principal al lumii din punct de vedere economic, politic, poate și militar, sunt Statele Unite ale Americii. Puterea dolarului a ajuns să fie o expresie a rolului pe care Statele Unite îl joacă acum în lume. Ceea ce se întâmplă acum cu războiul din Ucraina este foarte clar, este posibilă o victorie a Ucrainei, Rusia își va alipi teritoriile. În partea cealaltă, China a renunțat la presiunea asupra Taiwanului, pentru că a realizat că nu are forța necesară. Deci dolarul este o expresie pe plan general a ceea ce înseamnă astăzi SUA. Pentru cât timp? Asta nu știm. Dar, deocamdată, asta este situația, iar principalul perdant este Europa. Uniunea Europeană își pierde din ce în ce mai mult importanța și puterea economică și ajunge într-un prag de recesiune care este aproape foarte greu de evitat. Nu a rezolvat problema energiei, iar din punct de vedere politic există o instabilitate extremă, mai ales după ce s-a întâmplat în Italia”, a spus profesorul de economie Mircea Coșea.
Citește continuarea pe DCNews.
Dolarul a atins un nou record față de leu și euro, moneda americană continuându-și trendul ascndent început la începutul anului.
Banca Națională a României a afișat miercuri (28 septembrie) un curs de 5,1794 lei pentru un dolar, în creștere cu 4 bani față de ziua de marți. Cu o zi în urmă, dolarul câștigase doi bani față de leu și stabilise o nouă valoare record, de 5,1379 lei.
Dolarul american a început anul la 4,3559 lei pe unitate și a înregistrat și mici scăderi, însă după aproape nouă luni a câștigat 82 de bani față de moneda națională.
Moneda națională s-a depreciat și în raport cu euro, cursul afișat de banca centrală indicând 4,9479 lei pentru o unitate. Moneda europeană a înregistrat o creștere firavă, de 0,42 bani.
Euro a pornit anul la valoare de 4,9474 și a avut fluctuații foarte mici până la mijlocul lunii iulie, când a pornit pe un curs descendent care a culminat cu atingerea nivelului de 4,8215 lei în data de 5 septembrie. De atunci, moneda europeană a recâștigat teren în raport cu leul și ajuns la un nivel similar cu cel din primul semestru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.