Dolarul a continuat să se aprecieze miercuri, în timp ce yenul japonez s-a depreciat aproape de nivelurile care au determinat intervenții oficiale anul trecut. Aceasta a avut loc după publicarea unor date economice solide din SUA, care au dus la o creștere a randamentelor obligațiunilor și au redus așteptările privind scăderi rapide ale dobânzilor de către Rezerva Federală.
Yenul a atins un minim de 158,42 față de dolar, cel mai slab nivel din ultimele șase luni, și a fost tranzacționat ulterior la 158,19. Ministrul japonez al Finanțelor, Katsunobu Kato, a avertizat marți împotriva vânzărilor speculative de yeni, pe măsură ce cursul de schimb se apropie de pragul de 160, care a determinat vânzări de dolari cu șase luni în urmă.
„Din punct de vedere tehnic, acest nivel reprezintă o rezistență importantă”, a declarat Bart Wakabayashi, manager al sucursalei din Tokyo a State Street. „Datele economice puternice din SUA împing ratele dobânzilor în sus, ceea ce amână așteptările privind reducerile dobânzilor Fed până la mijlocul verii sau mai târziu.”
El a adăugat că „există chiar discuții dacă vor reduce dobânzile sau, dimpotrivă, ar putea să le majoreze. Narațiunea s-a schimbat semnificativ, ceea ce ar putea duce la o întărire suplimentară a dolarului.”
Euro, lira sterlină și yuanul chinez, în scădere
Euro a pierdut aproximativ 0,5% în timpul nopții, fiind tranzacționat miercuri la 1,0351 dolari. Lira sterlină a scăzut la 1,2478 dolari, iar yuanul chinez a atins un minim de șase luni de 7,3319 față de dolar.
Tensiuni înaintea datelor privind piața muncii din SUA
Investitorii sunt precauți înaintea publicării datelor privind piața muncii din SUA, programate pentru vineri, dar și a zilei de inaugurare a președinției lui Donald Trump, pe 20 ianuarie, când se așteaptă o serie de anunțuri politice și ordine executive.
Marți, datele economice au arătat că numărul locurilor de muncă vacante din SUA a crescut neașteptat în noiembrie, concedierile au fost reduse, iar activitatea din sectorul serviciilor s-a accelerat în decembrie. În același timp, un indicator al prețurilor plătite pentru inputuri a atins un maxim al ultimilor doi ani, semnalând posibile presiuni inflaționiste.
Piețele obligațiunilor au reacționat prin creșterea randamentelor. Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a urcat cu peste 8 puncte de bază, atingând un maxim al ultimelor opt luni de 4,699%, în timp ce randamentul titlurilor pe 30 de ani a crescut cu 7,4 puncte de bază, apropiindu-se de 5%.
Dolarul domină valutele australiene și neozeelandeze
Diferențele dintre economia solidă a SUA și datele economice slabe din Australia și Noua Zeelandă au dus la deprecierea valutelor din regiunea Pacificului. Noua Zeelandă se află în recesiune, iar dolarul neozeelandez s-a stabilit la 0,5634 dolari americani, aproape de un minim al ultimilor doi ani de 0,5588 atins în decembrie.
Dolarul australian a scăzut cu 9,2% față de dolarul american în 2024 și, la 0,6228 dolari, se apropie de minimul din 2022 de 0,6170. Datele recente privind inflația din Australia au arătat o ușoară creștere a prețurilor de consum în noiembrie, dar scăderea inflației de bază susține argumentele pentru o reducere a dobânzilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.