În jurul orei 17:15 GMT, moneda americană a pierdut 0,50% în fața monedei unice europene, ajungând la 1,1373 dolari pentru un euro, și 0,51% față de lira sterlină, la 1,3322 dolari pentru o liră.
Indicele Dollar Index, care compară dolarul cu un coș de valute majore, a scăzut cu 0,47%, situându-se la 99,38 puncte. „În acest moment, dolarul își schimbă direcția de parcă ar fi atașat la o ruletă de cazino, fiecare mișcare depinzând de următorul anunț legat de războiul comercial”, afirmă Stephen Innes de la SPI AM.
Negocierile „fantomă” dezmințite de China
Inițial, dolarul a fost impulsionat de ideea unei relaxări a tensiunilor dintre Washington și Beijing, după ce președintele american a lăsat miercuri să se înțeleagă că un acord „echitabil” ar fi posibil între cele două puteri aflate într-o confruntare comercială.
Însă realitatea a fost dură: „Declarațiile venite dinspre Washington (...) au fost contrazise peste noapte de mai mulți purtători de cuvânt chinezi, care au afirmat că este vorba despre +fake news+”, explică pentru AFP Christopher Vecchio de la Tastylive. Ministerul Comerțului din China a declarat joi că „orice afirmație privind un progres în discuțiile chino-americane ține de pură speculație și nu se bazează pe niciun fapt concret”.
Lipsa de predictibilitate politică apasă pe dolar
Această lipsă de coerență în comunicare afectează direct credibilitatea monedei americane. „Problema de fond a dolarului este că, atâta vreme cât liderii americani acționează imprevizibil, dolarul va fi sub presiune, deoarece oamenii vor începe să pună sub semnul întrebării rolul său în sistemul comercial global”, avertizează Vecchio.
Această incertitudine politică se alătură unui context economic mai larg, care include temeri privind o încetinire globală și volatilitate în piețele financiare.
FMI revizuiește în scădere prognoza pentru SUA
Fondul Monetar Internațional a adâncit acest climat de nesiguranță, reducând drastic prognoza de creștere economică pentru Statele Unite. Marți, FMI a anunțat că economia americană este așteptată să crească cu doar 1,8% în acest an, în scădere cu 0,9 puncte procentuale față de estimarea anterioară din ianuarie.
„Guvernul este factorul declanșator al acestor probleme – un pompier care provoacă incendii”, a concluzionat Vecchio, punctând asupra caracterului auto-sabotor al politicii economice actuale din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.