Dolarul a atins un maximum al ultimilor doi ani față de euro și opt luni față de lira sterlină

DCBusiness Team |
Data publicării:
Dolarul a prins aripi / Foto: Freepik
Dolarul a prins aripi / Foto: Freepik

Dolarul american a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani față de euro și la un maxim al ultimelor opt luni față de lira sterlină, pe fondul unor date solide privind piața muncii din SUA, care au întărit încrederea investitorilor în puterea celei mai mari economii din lume.

Lira sterlină, care a fost cea mai performantă monedă G10 față de dolar anul trecut, a scăzut cu până la 1,2%, ajungând la 1,2371 dolari, cel mai scăzut nivel din aprilie. De asemenea, euro a scăzut cu 0,9%, la 1,0261 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, scrie Financial Times.

Un indice care urmărește dolarul față de un coș format din șase valute, inclusiv lira și euro, a crescut cu 0,7%.

Creșterea dolarului reflectă optimismul față de economia SUA

Evoluțiile de joi reflectă convingerea tot mai mare a investitorilor că creșterea economică solidă a SUA și inflația persistentă vor limita viteza cu care Rezerva Federală va reduce ratele dobânzii în acest an, sporind cererea pentru dolar în raport cu alte monede majore.

Datele de joi au arătat că noile cereri pentru beneficii de șomaj au atins cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni săptămâna trecută.

Piețele se așteaptă ca banca centrală a SUA să reducă ratele dobânzii cu 0,43 puncte procentuale până la sfârșitul anului 2025. În schimb, prognozele de creștere slabă pentru Regatul Unit și zona euro sugerează că Banca Angliei și Banca Centrală Europeană vor reduce ratele dobânzii cu 0,59 și, respectiv, 1,08 puncte procentuale în aceeași perioadă.

Evoluții pe piețele de capital

Pe piețele de capital, acțiunile americane au pierdut avansurile inițiale și au trecut pe roșu la prânz, ora New York-ului. Indicele S&P 500 a scăzut cu 0,6%, iar Nasdaq Composite, dominat de sectorul tehnologic, a înregistrat o scădere de 0,7%.

Lira sterlină „a fost serios lovită” joi, pe măsură ce investitorii și-au redus pozițiile lungi pe această monedă, a declarat Kit Juckes, strateg valutar la Société Générale. „O mare surpriză de la sfârșitul anului trecut a fost că dolarul nu a fost vândut masiv, deși, în mod obișnuit, traderii își acoperă pozițiile”, a spus el.

„Lira este o monedă deținută de mulți investitori, ceea ce o face vulnerabilă atunci când dolarul continuă să crească, mai ales în condiții de tranzacționare reduse”, a adăugat Juckes.

Date economice slabe și prețuri mai mari la gaze naturale

Alți analiști au indicat datele slabe privind producția industrială din Regatul Unit și zona euro, publicate joi dimineață, și amenințarea unor prețuri mai mari la gazele naturale drept factori care ar putea afecta atât lira, cât și euro.

Miercuri, în primele ore, gazele rusești au încetat să mai curgă prin Ucraina către statele UE, după expirarea unui acord de cinci ani. Aceasta înseamnă că țările europene vor fi nevoite să importe gaz natural lichefiat (GNL) mai scump din alte surse.

UE își golește stocurile de gaze într-un ritm mai rapid decât în timpul crizei energetice de acum trei ani, pe fondul cererii crescute din cauza iernii reci, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe.

„Prețurile mai mari la gaze ar fi negative pentru balanța comercială a Regatului Unit și a altor economii din zona euro, având în vedere că acestea sunt mari importatoare de energie”, a declarat Lee Hardman, strateg valutar la MUFG Bank.

David Oxley, economist-șef pentru climă și mărfuri la Capital Economics, a spus că prețurile ridicate la gazele naturale în UE vor menține presiunea asupra sectorului industrial al regiunii, dar nu vor schimba semnificativ perspectivele privind inflația și ratele dobânzii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 390090.45RON
1 ETH = 8657.15RON
1 LTC = 380.96RON
1 XRP = 9.64RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel