Dolarul american a crescut miercuri la un maxim al ultimelor două luni și jumătate, pe măsură ce investitorii și-au ajustat pariurile spre o reducere treptată a ratelor dobânzilor, urmărind în același timp de aproape cursa strânsă pentru alegerile prezidențiale din SUA.
Yenul a fost cel mai afectat, scăzând la 152 de yeni pentru un dolar, pentru prima dată din 31 iulie, în condițiile în care randamentele Trezoreriei SUA și dolarul continuau să crească.
Dolarul a urcat timp de trei săptămâni, atingând cel mai ridicat nivel de la 2 august, la 104,19, pe măsură ce așteptările pentru reduceri agresive ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală au scăzut după o serie de date economice pozitive.
Piețele estimează acum cu o probabilitate de 91% o reducere moderată de un sfert de punct procentual în noiembrie, conform instrumentului CME FedWatch. Cu o lună în urmă, investitorii erau împărțiți între pariuri pentru o reducere de 50 de puncte de bază și una de 25.
Aceste așteptări au susținut randamentele Trezoreriei, randamentul titlului de referință pe 10 ani atingând marți cel mai ridicat nivel din 26 iulie, la 4,222%, menținând presiunea asupra yenului.
Posibilitatea ca fostul președinte republican Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA luna viitoare a susținut în continuare dolarul și a pus presiune asupra yenului.
Față de yen, dolarul a fost tranzacționat ultima dată la 152,08 yeni, în creștere cu 0,65%.
Cu mai puțin de două săptămâni înainte de numărarea voturilor în alegerile prezidențiale, investitorii evaluează posibilitatea unei victorii republicane - scenariu larg considerat ca fiind cel mai favorabil pentru dolar.
Deși așteptările pieței par să se îndrepte spre o victorie a lui Trump, mai există „destul timp” pentru o recalibrare a prețurilor, a spus Matt Simpson, analist senior la City Index.
„S-ar putea chiar să vedem o ușoară corecție a dolarului și a randamentelor dacă piețele iau în calcul o victorie a lui Harris, având în vedere că politicile sale sunt considerate mai puțin inflaționiste.”
Un nou sondaj Reuters/Ipsos arată că vicepreședintele democrat al SUA, Kamala Harris, are un avantaj marginal, cu 46% față de 43% pentru fostul președinte republican Donald Trump.
Între timp, Japonia se pregătește să organizeze alegeri generale pe 27 octombrie. Sondajele recente au indicat că Partidul Liberal Democrat aflat la guvernare ar putea pierde majoritatea împreună cu partenerul său de coaliție, Komeito.
Riscul unui guvern de coaliție minoritar ridică perspectiva unei instabilități politice, complicând eforturile Băncii Japoniei de a reduce dependența de stimulentele monetare.
Analiștii spun că acest lucru ar putea provoca, de asemenea, o anumită volatilitate pe piețele locale.
„E greu de găsit un motiv pentru a cumpăra yenul înainte de alegeri”, a declarat Marito Ueda, director general al departamentului de cercetare de piață al SBI Liquidity Market.
Dacă va exista vreo încercare de a sprijini yenul, aceasta ar veni probabil din partea Băncii Japoniei, adoptând o poziție mai agresivă la următoarea ședință de politică monetară, mai degrabă decât prin intervenții directe pe piața valutară, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.