Publicitate
Spre deosebire de PNDL 2, din noul program de dezvoltare locală sunt eliminate investițiile în unitățile de învățământ, unitățile sanitare, dar și secțiunea '' alte domenii '' .
Ce investiții sunt finanțate: Apă-canal, gaze, drumuri și poduri
Prin programul de investiții ”Anghel Saligny” vor fi eligibile proiecte care privesc infrastructura locală: drumuri județene și locale, infrastructură de apă și canalizare, stații de tratare a apei, stații de epurare a apelor uzate, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale.
Inițiatorii actului normativ aduc ca argument, pentru un nou program de investiții, situația dezastruoasă în care se află România în care peste jumătate din comunitățile locale nu au canalizare, peste o treime dintre acestea nu au apă curentă, iar mai mult de 70% din comunitățile nu au acces la gaze.
'' Conform ultimelor date statistice publicate, la nivel național, 20.000 km drumuri județene și 27.000 km drumuri comunale sunt nemodernizate, putându-se estima o valoare necesară de cel puțin 50 miliarde lei pentru asigurarea finanțării modernizării acestor drumuri.
De asemenea, 29% din unitățile administrativ-teritoriale nu dețin rețele de apă, iar 57% din unitățile administrativ-teritoriale nu dețin canalizare. Se poate estima o valoare necesară de cel puțin 80 miliarde de lei pentru domeniul alimentar cu apă și canalizare.
În ceea ce privește gazele naturale, 70% din unitățile administrativ-teritoriale nu au acces la rețeaua de distribuție de gaze naturale, putându-se estima un necesar de cel puțin 25 miliarde lei pentru asigurarea accesului tuturor unităților administrativ-teritoriale la rețele de distribuție ' ', spun inițiatorii proiectului, care spun că sunt necesare tuturor investigațiilor ar însuma 160 de miliarde de lei.
Aceștia susțin că proiectul „Anghel Saligny” va rezolva aproximativ 30% din problemele de infrastructură ale comunitățior locale, bugetul programului fiind de 50 de miliarde de lei.
De unde vin și cine împarte banii
Fondurile vor fi alocate de la bugetul de stat , prin bugetul Ministerului Dezvoltării, de la bugetele locale alocate cu această destinație și din '' alte surse legal constituite '' .
Centralizarea propunerilor, întocmirea listei de obiective propuse spre finanțare și aprobare acesteia se face de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, condus de ministrul CSEKE Attila.
Guvernul are și soluția salvatoare și spune că programul va fi finanțat și din creșterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării Programului de facturare electronică „e-facturare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.