Numai joi, capitalizarea unor giganți precum Apple și Microsoft s-a prăbușit cu aproape 7%, iar Amazon și Google s-au ieftinit cu circa 5%. În total, așa numitele acțiuni FAANG - Facebook, Apple, Amazon, Google și Netflix - au pierdut, în șase zile, în jur de 350 miliarde de dolari.
Piața americană scade într-un ritm mai rapid chiar decât în perioada Marii Depresii. Scott Meynerd, de la Guggenheim Global, a recunoscut, într-un interviu pentru Bloomberg TV, că așa ceva nu a mai văzut niciodată. ”Este greu de imaginat un scenariu care să presupună o modalitate de a stăvili amenințarea virului. Este ceva foarte, foarte serios”, a insistat analistul.
De altfel, experții cred că trendul descendent al pieței americane de capital s-ar putea accentua, până la 15%-20%, obligând Rezerva federală la măsuri. Într-adevăr, investitorii sunt convinși că FED va sări în ajutor și va salva indicii de la dezastru, așa cum a mai făcut, de altfel, în trecut. Până una, alta însă, disperați, investitorii vând active, apar oportunități excelente pentru investiții.
Citește și Costul unei pandemii de coronavirus. O cifră impresionantă
Pe piața materiilor premii, situația pare să se fi stabilizat, cu excepția pieței petrolului. Cotațiile la contractele futures au revenit la valorile minime din 2018, când piața era în picaj. Vineri dimineață, prețul petrolului marca Brent, de referință în Europa, a mai pierdut 3,02%, până la 50,17 dolari/baril, în timp ce țițeiul american WTI s-a ieftinit cu 3,23%, până la 45,57 dolari/baril.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.