În 2023, gigantul rus a înregistrat pierderi nete de aproape şapte miliarde de dolari, primele sale pierderi anuale de după 1999, în condiţiile în care a pierdut piaţa europeană foarte profitabilă, după debutul invaziei ruseşti în Ucraina.
Vânzările realizate de Gazprom în Europa s-au redus şi mai mult de la 1 ianuarie 2025, când Ucraina a pus capăt tranzitului gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său. Dacă la aceasta se adaugă închiderea rutelor anterioare, decizia Kievului de a nu prelungi acordul de tranzit a marcat sfârşitul mai multor decenii de dominaţie a Rusiei asupra pieţelor energetice ale Europei.
Asia, privită ca o salvare
Gazprom se concentrează acum pe majorarea exporturilor de gaze spre Asia, în special către China, ca parte a deciziei Moscovei de a se orienta spre Est.
Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin anunţase că Gazprom intenţionează să furnizeze Iranului până la 55 miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an, similar cu nivelul capacităţii gazoductului avariat Nord Stream 1.
Pe plan intern, preţurile la gaze sunt reglementate de Guvern.
"Actualul nivel al preţurilor reglementate ale gazelor nu asigură formarea resurselor financiare la un nivel suficient pentru a face investiţiile de capital necesare în livrări de mentenanţă şi dezvoltare a infrastructurii de gaze, în interesul consumatorilor ruşi", a afirmat Alexei Sakharov, director în cadrul Gazprom, citat de Interfax.
El a adăugat că Gazprom vrea să-şi păstreze de asemenea drepturile de monopol asupra gazelor ruseşti exportate prin conducte.
"În pofida declinului exporturilor de gaze către Europa... acest punct rămâne relevant în privinţa redirecţionării exporturilor de gaze ruseşti către Est şi ţările din Sudul global", a declarat Sakharov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.