O emblemă a New York-ului amenințată să dispară? La fel ca taxiurile galbene, Statuia Libertății și Broadway, trăsurile trase de cai fac parte integrantă din clișeele legate de Big Apple. Dar aceste plimbări pentru turiști în jurul Central Park sunt acum în vizorul aleșilor americani și al activiștilor pentru drepturile animalelor, care ar prefera trăsurile electrice.
"Manhattan este probabil cel mai prost loc de pe planetă pentru un cal, din cauza traficului, zgomotului, poluării și căldurii", spune Robert Holden. Consilierul municipal din New York este autorul unui proiect de lege care ar impune ca trăsurile trase de cai să fie înlocuite cu vehicule electrice până în iunie 2024.
De ani de zile, militanții pentru drepturile animalelor - din ce în ce mai numeroși în Statele Unite - vor să pună capăt acestei atracții turistice care există încă din secolul al XIX-lea. În prezent, New York are 130 de vizitii care împart 68 de permise și folosesc circa 200 de cai adăpostiți în grajdurile municipale.
Plimbări "barbare"
Deja la începutul lunii august, cei care se opun trăsurilor trase de cai s-au mobilizat, inclusiv activiștii PETA, după ce un cal s-a prăbușit brusc, într-o după-amiază fierbinte, pe trotuarul de pe bulevardul 9 din Manhattan, mărginit de zgârie-nori. O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată animalul la pământ, în timp ce automobiliștii furioși strigau și urlau scoși din minți.
Supermodelul Bella Hadid a calificat aceste plimbări drept "barbare" și a îndemnat Consiliul Local din New York să adopte proiectul de lege al lui Robert Holden.
Pentru activiștii care luptă pentru drepturile animalelor, caii din New York trăiesc în condiții precare. Ei suferă de malnutriție și deshidratare și sunt terorizați de trafic. "Sunt tratate ca niște mașini și nu sunt mașini", spune Edita Birnkrant, directoarea unui grup pentru drepturile animalelor, NYCLASS, care consideră că trăsurile trase de cai nu își au locul în "New York-ul modern".
Reguli stricte care guvernează profesia
Operatorii se revoltă, la rândul lor, și dau asigurări că animelel sunt bine tratate și că sectorul lor este monitorizat îndeaproape de către autoritățile sanitare ale orașului. De fapt, le este interzis să lucreze mai mult de nouă ore pe zi, la temperaturi de peste 32 de grade vara și sub 7 grade iarna.
Caii "sunt fericiți și sănătoși. Nu poți forța un animal de 1.500 de kilograme să facă ceva ce nu vrea să facă", insistă Christina Hansen, al cărei cal Oreo are parte de cinci săptămâni de "vacanță" anuală la fermă. Și ce ar fi New York-ul fără trăsurile sale, se întreabă această femeie de 42 de ani: "Suntem văzuți în filme și la televizor. Suntem la fel de fotogenici ca Empire State Building și Statuia Libertății.
În Central Park, unde o plimbare de 45 de minute costă încă 160 de dolari, turiștii sunt împărțiți. "Cailey, o britanică, este în favoarea interzicerii, la fel ca și Maria, o poloneză, care crede că a vedea cai "în căldură" dă New York-ului "cea mai proastă impresie". Alții sunt mai nuanțati, cum ar fi Maria, originară din Argentina, care vede "o dimensiune culturală care durează de generații".
Pentru mulți, câștigul financiar poate fi semnificativ. Un vizitiu poate câștiga 100.000 de dolari pe an, potrivit Christinei Hansen. Pe de altă parte, susținătorii proiectului de lege al lui Holden speră să fie votat în octombrie. Dar nimic nu este sigur, deoarece vizitiii sunt susținuți de puternicul sindicat municipal de transport.
Citește și Criza energetică în Europa. Ce se va întâmpla la Strasbourg
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.