Vecinii Grecia și Turcia, doi aliați NATO, dar dușmani din punct de vedere istoric, sunt în conflict de zeci de ani cu privire la spațiile teritoriale, de la spațiul aerian la jurisdicția maritimă în estul Mediteranei.
Un acord privind delimitarea exactă a zonelor maritime este important pentru stabilirea drepturilor asupra eventualelor rezerve de gaze și a proiectelor de infrastructură energetică.
Tensiunile s-au atenuat în ultimii ani iar cele două țări au convenit anul trecut să își relanseze relațiile, promițând să mențină deschise canalele de comunicare și să lucreze la problemele care le-au divizat.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit marți în marja Adunării Generale anuale a Organizației Națiunilor Unite de la New York și au discutat despre relațiile bilaterale, potrivit declarațiilor președinției turce și ale Ministerului grec de Externe.
„Cei doi lideri au însărcinat miniștrii de externe să analizeze dacă există condiții favorabile pentru inițierea discuțiilor privind demarcarea platoului continental și a zonei economice exclusive”, a declarat ministrul grec de externe, George Gerapetritis.
Miniștrii de externe din cele două țări vor începe pregătirile pentru o reuniune la nivel înalt care va avea loc la Ankara în ianuarie, a declarat biroul premierului grec.
Cel mai recent conflict teritorial
Cea mai recentă confruntare asupra teritoriului maritim dintre Turcia și Grecia a avut loc în luna iulie, de la ultima confruntare care s-a petrecut în 2022, conform publicației ekathimerini.com.
În urmă cu două luni, cinci nave de război turcești s-au adunat în apropierea a două insule grecești din sud-estul Mării Ege, Kasos și Karpathos, susținând că o navă de cercetare din Italia a încălcat platforma sa continentală. Turcia recunoaște că a dat navei permisiunea de a realiza cercetarea, lăsând să se înțeleagă că avertismentul de navigație al Greciei care descria misiunea navei de cercetare nu era valabil.
Incidentul a făcut ca înțelegerile privind detensionarea asupra problemelor teritoriale dintre cele două țări să se rupă.
„Cercetarea navei italiene a fost finalizată în interiorul apelor teritoriale grecești și în interiorul zonei maritime a Greciei”, a declarat ministrul grec de externe, George Gerapetritis. Acesta a precizat că cercetarea a durat ceva mai mult decât era planificat și că nava a plecat nu pentru că Turcia a aprobat acest lucru, așa cum susține Ankara, ci pentru că și-a încheiat activitatea.
Consiliul Național de Securitate al Turciei a reacționat printr-o declarație în care se afirmă, printre altele, că „nu vom permite ca abordarea noastră constructivă, care acordă prioritate dialogului pe probleme legate de Marea Egee și Marea Mediterană, să fie exploatată”. Dar surse din Ministerul Apărării turc, care au informat mass-media din țară, au declarat că „dorim să mulțumim autorităților grecești și italiene pentru respectarea jurisdicției noastre maritime și pentru cooperarea lor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.