Discordie între Putin și un vechi aliat. Amenințare voalată la adresa Kazahstanului

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Margarita Simonian, Vladimir Putin și Kassim-Jomart Tokaiev, președintele Kazahstanului
Margarita Simonian, Vladimir Putin și Kassim-Jomart Tokaiev, președintele Kazahstanului

Vineri a avut loc la Sankt Petersburg forumul economic al Rusiei la care a participat și președintele Vladimir Putin dar dintre liderii străini sau șefii de multinaționale au venit extrem de puțini.

Președintele rus Vladimir Putin, când a luat cuvântul, a încercat să justifice războiul său din Ucraina ca fiind legal în conformitate cu dreptul internațional. Așezat alături de el pe scenă, un aliat cheie nu a fost de acord cu el din punct de vedere diplomatic.

După ce Putin a susținut că îi protejează pe vorbitorii de limbă rusă din republicile autoproclamate ale popoarelor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, pe care Rusia le-a recunoscut ca fiind independente cu numai câteva zile înainte de invazie, moderatoarea Margarita Simonian, șefa postului de televiziune RT TV care este finanțat de Kremlin, l-a presat pe președintele kazah Kassim-Jomart Tokaiev să spună dacă susține punctul de vedere al Rusiei iar acesta nu a făcut-o.

Kassim-Jomart Tokaiev

Kazahstanul nu recunoaște "teritorii cvasi-statale care, în opinia noastră, este ceea ce sunt Luhansk și Donețk", a declarat Tokaiev. Ar fi "haos" în lume dacă ar apărea sute de noi țări, chiar dacă există un conflict între principiile juridice ale integrității teritoriale a statelor și dreptul la autodeterminare al oamenilor care trăiesc în ele, a spus el.

Discordie surprinzătoare

Poziția lui Tokaiev care s-a afla în totală discrepanță cu retorica generală la sesiunea plenară a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg a fost o notă discordantă rară întâlnită pentru Kremlin, care a încercat să arate că Rusia sfidează cu succes sancțiunile americane și europene menite să îl izoleze pe Putin. A fost cu atât mai demn de remarcat cu cât Putin a trimis trupe în Kazahstan în ianuarie, la cererea lui Tokaiev, pentru a ajuta la zdrobirea a ceea ce el a numit o tentativă de lovitură de stat. Rusia și Kazahstan sunt, de asemenea, membre ale Uniunii Economice Eurasiatice condus de Moscova, un rival al Uniunii Europene.

Autoritățile "stabilizează economia pas cu pas", iar "blitzkrieg-ul economic al Occidentului împotriva Rusiei nu a avut nicio șansă de succes", a declarat Putin în fața audienței compuse în mare parte din oficiali ruși și lideri de afaceri. El l-a citat pe scriitorul american Mark Twain pentru a descrie rezistența economică a Rusiei, spunând că "relatările despre moartea mea sunt mult exagerate".  

Europa ar urma să piardă peste 400 de miliarde de dolari în acest an ca urmare a sancțiunilor impuse importurilor rusești care au alimentat creșterile costurilor energiei, a spus el, fără a da detalii. El a negat responsabilitatea pentru ceea ce unii numesc "inflația lui Putin", dând vina pentru creșterea globală a prețurilor pe politicile americane și europene.

Putin a apărat progresul lent al Rusiei în estul Ucrainei, spunând că armata evită un asalt pe scară largă asupra pozițiilor ucrainene pentru a reduce pierderile de trupe și că, în schimb, încearcă să le încercuiască.

Cu toate acestea, Putin a declarat că nu are "nimic împotriva" aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, chiar dacă a dat vina pentru evenimentele din 2014 când fostului președinte pro-rus de la Kiev a fost răsturnat, după ce acesta a respins un acord comercial cu UE în favoarea unor legături mai strânse cu Rusia.

Comisia Europeană a recomandat vineri ca Ucrainei să i se acorde statutul de țară candidată, primul pas dintr-un lung proces de aderare la UE.

Vladimir Putin

Amenințare voalată la adresa Kazahstanului

Într-un moment potențial incomod pentru Tokaiev, Putin a declarat că fosta Uniune Sovietică acoperă același teritoriu ca și "Rusia istorică", deși a mai spus că nimeni nu s-ar gândi să strice relațiile cu "fratele" Kazahstan. 

În mod normal, forumul atrage lideri mondiali și directori ai unor corporații globale, dar anul acesta au participat puțini străini, pe fondul reacției internaționale față de război, care a dus la un exod al companiilor din Rusia. Guvernul a reacționat încercând să consolideze autonomia economică pentru a compensa pierderea tehnologiilor occidentale cheie, în timp ce Rusia se confruntă cu cea mai gravă contracție economică din ultimii ani. 

În timpul discuției în plen, moderatoarea Simonian i-a arătat lui Putin o cutie de suc căreia îi lipsea culoarea obișnuită, deoarece sancțiunile au dus la o penurie de cerneală în Rusia. 

"Ce este mai important pentru noi - să fim independenți sau să avem ambalaje astăzi?", a răspuns Putin, care a spus că nu este dificil pentru Rusia să găsească în cele din urmă noi furnizori de astfel de bunuri. "Doar țările suverane pot conta pe un viitor suveran".

Citește și: Șeful celei mai importante bănci ruse, pesimist în privința economiei țării

Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelul la care era în 2021, înainte de impunerea de sancţiunilor internaţionale, în condiţiile în care acestea au şters jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei, a declarat vineri directorul general de la Sberbank, German Gref, transmite Reuters.

După ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, la data de 24 februarie, statele occidentale au impus cele mai dure sancţiuni economice cu care Rusia s-a confruntat în istoria modernă. Imediat după anunţarea sancţiunilor occidentale, activele ruseşti au avut de suferit iar preţurile de consum au explodat, ceea ce a determinat autorităţile ruse să introducă restricţii asupra mişcărilor de capital, să majoreze dobânzile şi să restrângă capacitatea investitorilor străini de a-şi vinde activele din Rusia.

German Gref, a cărui bancă este cea mai importantă instituţie financiară din Rusia, controlând majoritatea depozitelor şi împrumuturilor către companii, a estimat vineri că ţările care au impus sancţiuni Rusiei erau responsabile pentru 56% din exporturile şi 51% din importurile sale.

"Există o ameninţare la adresa a 15% din Produsul Intern Brut al ţării. În consecinţă, şi dacă nu facem nimic, am putea avea nevoie de aproximativ un deceniu pentru a readuce economia la nivelul din 2021", a spus German Gref la forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF). Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9766
USD
Azi 4.7742
Diferența 0.0425
Zi precendentă 4.7317
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 470690.10RON
1 ETH = 15897.18RON
1 LTC = 472.22RON
1 XRP = 7.40RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17134.54-0.97%
BET-BK3177.98-1.36%
BET-EF923.66-0.61%
BET-FI60622.56-0.07%
BET-NG1213.18-0.53%
BET-TR37787.26-0.98%
BET-TRN36728.98-0.98%
BET-XT1471.96-0.91%
BET-XT-TR3191.04-0.91%
BET-XT-TRN3108.26-0.91%
BETAeRO910.86-1.18%
BETPlus2535.89-0.95%
RTL38053.05-0.66%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel