Primăria Capitalei, reabilitare de doar 10 kilometri de rețea primară de termoficare. De altfel, Compania Municipală Energetica Servicii a mai modernizat aproximativ 3 km de magistrală. Termoenergetica vrea să mai modernizeze, până la finalul anului, 6 kilometri de rețea primară și 60 de kilometri de rețea secundară, iar Compania Municipală Energetica Servicii încă 11,5 kilometri rețea primară.
Din păcate, iarna viitoare nu vor fi îmbunătățiri spectaculoase în ceea ce privește calitatea furnizării agentului termic. Reamintim că iarna trecută sute de blocuri au rămas frecvent zile în șir fără apă caldă și căldură.
Reabilitarea celor 210 kilometri de rețea primară cu fonduri europene – 1,6 miliarde lei – și a altor 40 de kilometri din banii Primăriei Capitalei – 150 milioane lei plus TVA -, lucrări care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciului, nu a început încă. Pentru cei 40 de kilometri licitațiile pentru desemnarea constructorului sunt în desfășurare, iar pentru cei 100 de kilometri ce urmează să fie reabilitați cu bani europeni,licitațiile nici nu au fost lansate.
În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.
MAE recomandă cetățenilor români să PĂRĂSEASCĂ imediat Afganistanul
Compania Municipală Termoenergetica București a executat, până în prezent, în 2021, aproximativ 30 de kilometri (30,408 km) de rețea primară și secundară. Din totalul de 30,408 km de rețea, 7,134 km sunt de rețea primară, iar alți 23,274 kilometri sunt de rețea secundară.
Directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că iarna aceasta va fi "un pic mai bine" ca iarna trecută, dar în câteva luni nu se poate face magie.
”Investițiile masive care pot avea un impact major în funcționare sunt cele gestionate de Primăria București, adică proiectul cu finanțare europeană de 300 milioane de euro, și așteptăm să înceapă acel proiect. Licitațiile organizate de primărie pentru reabilitarea altor 40 de kilometri de rețea primară, dacă vă aduceți aminte, a anunțat primarul general undeva prin februarie, licitația a fost lansată în aprilie, ofertele au fost depuse în iunie, iar acum sunt în evaluare. Vedem când se vor semna contractele și când se vor face. Acele modernizări de amploare pot avea un impact masiv. Ce facem noi acum cu acești kilometri este să încercăm să stabilizăm sistemul și să fie un pic mai bine ca iarna trecută, dar nu poate fi senzațional fără investiții masive”, a explicat Claudiu Crețu.
Lucrările au fost executate atât prin forțe proprii, CMTEB, cât şi prin terţi, după cum urmează: 28,419 km prin forţe proprii şi 1,989 km în urma lucrărilor executate cu terți – societăți comerciale cu care compania are încheiate acorduri-cadru, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.