Parlamentul European și Consiliu au ajuns la un acord politic provizoriu, la începutul lunii februarie, privind regulile actualizate referitoare la compoziția, denumirea, etichetarea și prezentarea anumitor produse alimentare de tip 'mic dejun'.
Etichetarea țării de origine și sistemul de trasabilitate pentru miere
O mare parte din mierea importată din țările non-UE este suspectată că este adulterată cu zahăr și rămâne nedetectată pe piața UE (Comisia 2021). Pentru a contracara astfel de fraude și pentru a informa mai bine consumatorii, negociatorii au convenit să fie obligatoriu să se indice în mod clar, în același câmp vizual cu denumirea produsului, țările de unde provine mierea, în loc de a se menționa doar dacă provine din UE sau nu, așa cum este în prezent pentru amestecurile de miere. De asemenea, trebuie să fie indicate procentele de miere provenită cel puțin din primele patru țări de origine. Dacă aceasta nu reprezintă mai mult de jumătate din miere, procentele trebuie să fie indicate pentru toate țările.
În urma studiilor de fezabilitate, și pentru a limita și mai mult frauda, Comisia va propune un cod de identificare unic sau o tehnică similară pentru a putea urmări mierea înapoi la crescătorii de albine. De asemenea, s-a convenit că va fi înființată o platformă europeană de experți pentru a aduna date pentru îmbunătățirea controalelor, detectarea adulterării în miere și pentru a oferi recomandări pentru un sistem de trasabilitate la nivelul UE, care să permită urmărirea mierii înapoi la producătorul sau importatorul de recoltare.
Pentru sucuri de fructe, dulceață și gemuri, Comisia va pregăti un raport de evaluare a făcândului obligatorie etichetarea țării de origine a fructelor utilizate în termen de 36 de luni de la intrarea în vigoare a acestei directive, însoțit de o propunere legislativă, dacă este cazul.
Etichetarea conținutului de sucuri, dulceață și gemuri
Pentru dulceață și gemuri, regula generală va fi că trebuie utilizate cel puțin 450 de grame de fructe pentru a produce 1 kilogram de dulceață și gemuri (500 de grame pentru "gemul extra" de înaltă calitate).
În baza propunerii Parlamentului, s-a convenit și că eticheta "conține numai zaharuri naturale" ar trebui să fie permisă pentru sucurile de fructe. În plus, pentru a răspunde cererii tot mai mari de produse cu conținut scăzut de zahăr, s-a convenit că sucurile de fructe reformulate pot fi etichetate "suc de fructe cu conținut redus de zahăr" dacă cel puțin 30% din zahărurile naturale au fost eliminate. Cu toate acestea, producătorii nu pot utiliza îndulcitori pentru a compensa efectul reducerii zahărului asupra gustului, texturii și calității produsului final.
După acord, raportorul Alexander Bernhuber (PPE, Austria) a declarat: "Astăzi este o zi bună pentru etichetarea mai transparentă. Sunt în special fericit că am luat măsuri pentru a contracara frauda cu miere. În viitor, etichetele frontale vor trebui să menționeze clar și țările de origine ale amestecurilor de miere, iar necesitatea unui sistem de trasabilitate la nivelul UE pentru miere a fost stabilită. Aceste inițiative vor informa mai bine consumatorii, iar atât crescătorii de albine, cât și consumatorii vor fi mai bine protejați de mierea adulterată."
Urmează ca acordul să fie adoptat de Parlament și Consiliu, după care noua lege va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Statele membre ale UE vor trebui să aplice noile reguli la doi ani după intrarea în vigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.