Rusia și Statele Unite au demarat negocieri privind colaborarea în domeniul metalelor rare și alte proiecte economice în Rusia, iar unele companii și-au exprimat deja interesul, a declarat luni emisarul special al președintelui Vladimir Putin pentru investiții, transmite Reuters.
În contextul eforturilor președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, cooperarea în domeniul mineralelor a fost menționată atât de Kiev, cât și de Moscova. Cu toate acestea, Trump a afirmat duminică că președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește să se retragă dintr-un acord propus.
În februarie, Putin a sugerat că Statele Unite ar putea fi interesate de explorarea comună a depozitelor de metale rare din Rusia, țară care deține a cincea cea mai mare rezervă de astfel de metale din lume, utilizate în lasere și echipamente militare.
Kirill Dmitriev, emisar special al Kremlinului pentru cooperare economică și investiții internaționale, a declarat pentru ziarul Izvestia, într-un interviu publicat luni, că discuțiile au început deja.
„Metalele rare reprezintă un domeniu important de cooperare și, desigur, am început discuții privind diverse proiecte legate de metalele rare și alte inițiative economice în Rusia”, a spus Dmitriev, care este și directorul general al Fondului Rus de Investiții Directe.
Dmitriev, care a făcut parte din echipa rusă de negociere la discuțiile cu oficialii americani din Arabia Saudită în februarie, a adăugat că anumite companii și-au manifestat deja interesul pentru aceste proiecte. Totuși, el nu a oferit detalii suplimentare și nu a menționat numele acestora.
Duminică, Trump a declarat că este „foarte supărat” pe Putin și că va impune tarife secundare cuprinse între 25% și 50% asupra cumpărătorilor de petrol rusesc dacă va considera că Moscova blochează eforturile sale de a încheia războiul din Ucraina.
Într-un interviu pentru NBC News, Trump a spus că s-a enervat după ce Putin a criticat săptămâna trecută credibilitatea liderului ucrainean Zelenski. Ulterior, Trump a reiterat în fața reporterilor că este dezamăgit de Putin, dar a adăugat: „Cred că facem progrese, pas cu pas.”
China controlează 95% din producția globală de metale rare, esențiale pentru industrii precum apărarea și electronicele de consum, ceea ce a determinat alte țări să încerce să-și dezvolte propriile surse de aprovizionare.
Serviciul Geologic al SUA estimează că rezervele Rusiei de metale rare sunt de aproximativ 3,8 milioane de tone metrice, însă autoritățile de la Moscova consideră că aceste cifre sunt mult mai mari.
Potrivit Ministerului Resurselor Naturale, Rusia avea, la 1 ianuarie 2023, rezerve de 15 tipuri de metale rare totalizând 28,7 milioane de tone, iar cele 3,8 milioane de tone reprezintă doar rezervele aflate în exploatare sau pregătite pentru exploatare.
Izvestia a relatat că acest subiect ar putea fi discutat mai detaliat la următoarea rundă de negocieri între Rusia și SUA, care ar putea avea loc la jumătatea lunii aprilie în Arabia Saudită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.