Această măsură face parte dintr-o nouă escaladare majoră a reformei sale privind politica comercială. Iată o prezentare a principalilor parteneri comerciali afectați de această decizie, relatează Reuters.
Oțel
Aproximativ un sfert din oțelul utilizat în Statele Unite este importat, majoritatea provenind din țările vecine, Mexic și Canada, sau din aliați apropiați din Asia și Europa, precum Japonia, Coreea de Sud și Germania.
Deși China este cel mai mare producător și exportator de oțel la nivel mondial, foarte puțin din acesta ajunge în SUA. Tarifele vamale de 25% impuse în 2018 au eliminat de pe piața americană cea mai mare parte a oțelului chinezesc.
Anul trecut, China a exportat 508.000 de tone de oțel către SUA, reprezentând doar 1,8% din totalul importurilor americane de oțel.
Aluminiu
În cazul aluminiului, Statele Unite depind într-o măsură mai mare de importuri. Aproximativ jumătate din aluminiul consumat în SUA provine din importuri, iar cea mai mare parte vine din Canada.
În 2023, Canada a exportat 3,2 milioane de tone de aluminiu către SUA, de două ori mai mult decât următoarele nouă țări exportatoare la un loc.
Pe locurile următoare se află Emiratele Arabe Unite și China, care au furnizat 347.034 de tone și, respectiv, 222.872 de tone de aluminiu.
Industria aluminiului din SUA este relativ mică la nivel global. Capacitatea totală a rafinăriilor americane reprezintă doar 1,73% din producția mondială, conform unui raport al Institutului Geologic al Statelor Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.