"În ţări precum Franţa, Italia, Belgia sau Germania reprezentarea femeilor s-a îmbunătăţit cu salturi semnificative. De ce? Pentru că au introdus cote de gen obligatorii, prin lege, pentru reprezentarea minimală de gen în consiliile de administraţie ale companiilor mari listate la bursa de 40%, 35% sau 33%, ne semnalează Institutul European pentru Egalitate de Gen", a explicat Andreea Paul, într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în ultimii trei ani, una din patru femei manager a fost înlocuită cu un bărbat în România, în timp ce în UE ponderea femeilor manager se cvasi-menţine. Astfel, în timp ce reprezentarea femeilor pierde un procent în UE între 2014 şi 2017, în România căderea este de 11% în aceeaşi perioadă. Dacă în anul 2014, 41% dintre manageri erau femei, peste media UE de 35%, în 2017, abia 30% dintre manageri sunt femei în România, sub media UE de 34%.
"România este una dintre ţările europene cu cele mai mici rate oficiale de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor, dar şi una dintre ţările cu cele mai mici decalaje salariale dintre femei şi bărbaţi în UE. Ceea ce mă surprinde acum este să văd un recul semnificativ în datele oficiale europene, un regres semnificativ al reprezentării femeilor în funcţii manageriale în România faţă de anul 2014 (când depăşeam media UE), deşi femeile sunt mai educate, dominante în rândul românilor cu studii superioare. Avem mai puţină încredere în managementul feminin în România? Cred că mai degrabă sunt ani în care micile afaceri unde femeile câştigau mai uşor funcţii manageriale sunt închise sub asaltul marilor companii. În cele din urmă managerii de genul masculin domina. Cu cât dimensiunea firmelor creşte, cu atât reprezentarea femeilor în funcţii decizionale scade", precizează preşedintele INACO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.