Din cauza lui Putin, rușii riscă să rămână fără medicamente vitale!

Simona Haiduc |
Data actualizării: | Data publicării:
Situația este cât se poate de gravă
Situația este cât se poate de gravă

Industria farmaceutică din Rusia se confruntă cu o penurie de piese de schimb, aduse, până acum câteva luni, din străinătate. 

Producătorii de produse farmaceutice se confruntă cu un deficit de piese de schimb. Cele mai multe din companiile occidentale care furnizau aceste detalii au stoptat orice livrări, punând industria farmaceutică a Rusiei într-o situație cât se poate de critică. Pentru că lipsa acestor piese poate afecta producția de medicamente, inclusiv a celor vitale.

Situația este cât se poate de delicată. Problema este că furnizarea de piese de schimb pentru industria farmaceutică nu intră sub restricții occidentale, sancțiunile impuse de lumea civilizată pentru invazia Ucrainei nu vizează aceste produse. Cu toate acestea, ele nu ajung în Rusia, care nu fabrică astfel de echipamente. 

Președintele Pharmasintez, Vikram Punia, citat de cotidianul Kommersant, a precizat că societățile germane Syntegon și GEA au suspendat complet livrările. Americanii Cytiva și germanii Sartorius nu mai primesc comenzi, dar au promis că vor reveni pe piața rusă. Sartorius a declarat în martie că va continua livrările, dar problemele logistice au dus la întârzieri în onorarea comenzilor.

Viktor Dmitriev, șeful Asociației Producătorilor de Medicamente din Rusia, a confirmat că există probleme cu piesele de schimb, dar unele companii occidentale continuă să livreze. Dmitriev consideră că industria farmaceutică nu a fost pregătită pentru această situație din cauza programului de stat Pharma 2020 - producția de echipamente pentru companiile farmaceutice din Rusia nu a fost stimulată.

Potrivit lui Nikolay Bespalov, directorul de dezvoltare al RNC Pharma, țara nu produce aproape deloc echipamente moderne, chiar dacă marele complex militaro-industrial ar putea face acest lucru. Pyotr Rodionov, șeful Geropharm, a remarcat că lipsa pieselor de schimb ar putea duce la dificultăți în producția de noi medicamente.

Citește și Medicamente ieftine pentru țări sărace. Promisiunea companiei Pfizer

Gigantul farmaceutic Pfizer s-a angajat miercuri să vândă unele dintre medicamentele şi vaccinurile sale la preţ fără adaos comercial către 45 de ţări sărace, în cadrul unei iniţiative anunţate la Forumului Economic Mondial de la Davos, informează AFP.

Până în prezent, cinci state (Senegal, Rwanda, Ghana, Malawi şi Uganda) s-au alăturat acestui acord. "Acest angajament va spori accesul la medicamentele şi vaccinurile brevetate ale Pfizer disponibile în Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru aproape 1,2 miliarde de oameni", a declarat pentru AFP Angela Hwang, responsabilă în cadrul companiei Pfizer.

În total, 23 dintre vaccinurile şi medicamentele companiei sunt brevetate în domeniile relevante. Acestea includ, spre exemplu, mai multe tratamente oncologice, dar şi antiviralul Paxlovid şi vaccinul împotriva COVID-19.

În cazul în care un preţ mai avantajos a fost negociat în cadrul demersurilor pro echitate în lupta împotriva pandemiei acesta va fi cel care va fi aplicat, a precizat Pfizer. În plus, în cazul în care în viitor vor fi dezvoltate alte medicamente în aceste zone, acestea vor fi incluse automat în acest acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 372280.04RON
1 ETH = 8123.45RON
1 LTC = 373.88RON
1 XRP = 9.26RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel