În Polonia și Ungaria, din cauza curentului naționalist, a fost indusă o stare de ostilitate față de imigranții care ar fi putut umple golul.
Oamenii din fostele țări comuniste au emigrat spre vest în căutarea unei vieți mai bune chiar și după ce au început să vină banii dinspre vest care au transformat capitale precum București, Budapesta sau Varșovia.
Din România și Polonia au pecat spre vest mai mult de 5 milioane de oameni iar marea provocare a celor două state este acum cum să-și aducă înapoi cetățenii.
Compania austriacă Strabag AG are un proiect în valoare de 50 de milioane de euro pentru un stadion pentru echipa națională a Slovaciei care trebuie ridicat în Bratislava. Austriecii se bazează pe muncitori din țări precum Bulgaria și România pentru a-și completa echipele locale.
Termenele de predare foarte strânse i-au împins pe constructori să angajeze oameni cu experiență foarte puțină sau deloc în domeniul construcțiilor. Pe șantierele din Bratislava acum se regăsesc chiar și foști bucătari.
Compania Skanska AB, care are în derulare 300 de proiecte în Cehia, Slovacia, Ungaria și România, se confruntă cu aceeași problemă, lipsa forței de muncă calificate. ”Suntem în vârf de perioadă pentru construcțiile comerciale”, a declarat Michal Jurka, CEO-ul companiei. ”Este clar că forța de muncă locală nu este pe măsura boom-ului imobiliar”.
Sărăcia din Europa de est rămâne o problemă în continuare. Banca Mondială spune că PIB-ul din Polonia și Ungaria rămâne semnificativ sub cel jumătatea mediei Uniunii Europene.
Salariul mediu din România este de 20% din cel din UE, iar în Polonia este de 35%, fiind nevoie de59 de ani pentru ca polonezii să ajungă la nivelul salarial al europei occidentale.
Ungaria are cel mai alert ritm în domeniul construcțiilor din Europa iar Slovacia are în vedere proiecte maside de infrastructură. Cehii, polonezii și românii au o nevoie acută de spații pentru birouri, fabrici și centr de distribuție din pricina consumului accentuat.
Companii impbiliate precum Colliers International și Cushman & Wakefield estimează investiții de peste 5 miliarde de euro în centr comerciale pentru prima jumătate a anului 2018 care surclasează anul 2017 cu 13 miliarde de euro.
”Construim îngrozitor de mult și tot nu este suficient”, a declarat Michael Smithing, directorul companiei de consultanță Colliers International’s di Budapesta. ”Dezvoltatorii constuiesc și construiesc și construiesc, și este dificil pentru ei să facă acest lucru și este și scump”.
Dezvoltatorii se tem că vor trebui să se aștepte la profituri reduse și întârzieri în timp ce contractorii au plecat să vâneze mână de lucru calificată, muncitorii au început să ceară salarii mai mari în timp ce materialele de construcții au început să se scumpească.
Căutarea muncitorilor s-a extins acum spre țări din Orientul Îndepărtat, precum Vietnam și Filipine.
CEO-ul Strabag, Thomas Birtel, explică de ce s-au orientat spre țările respective, creșterile salariale abrupte din țările unde au șantiere , cheltuială pe care austriecii vor să o țină sub control.
Austriecii se plâng că cel mai mare stres este în Polonia dar sunt semne că și România și Ungaria se vor confrunta curând cu aceeași problemă a lipsei mâinii de lucru!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.