Potrivit datelor prezentate de Cîțu, Banca Națională estimează deficitul de capital al băncilor va crește de la 0,6 miliarde la 1,6 miliarde de lei până în 2020, iar deficitul de capital va afecta șapte bănci în acest an și 14 anul viitor. Patru dintre aceste 14 bănci sunt de importanță sistemică pentru economia românească.
Impactul OUG 114 asupra creditării este și el unul negativ. Creditarea se va reduce cu 6 miliarde de lei în acest an și cu 10,9 miliarde de lei în 2020. Și creșterea economică va fi afectată de taxa pe lăcomie, cu 0,64% în 2019 și 1,07% în 2020.
Citește și: Taxa pe lăcomie afectează sistemul bancar, anunță un raport CE
”Majorarea costurilor suportate de administrația publică în vederea finanțării fluxurilor curente și, respectiv, a finanțării datoriei publice interne, este estimată în condițiile unei contracții așteptate a expunerii băncilor, necesară în vederea revenirii la niveluri sustenabile ale indicatorului de solvabilitate (afectat de plata trimestrială a taxei pe active). În aceste condiții, cuantumul deficitelor bugetare primare (cele determinante din perpectiva determinării impulsului fiscal din economie) este evaluat la valori mai reduse, având drept consecință o diminuare a stimulilor fiscali discreționari, cu impact advers asupra activității economice”, se mai arată în documentul invocat de Florin Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.