„Povara asta cu compensarea e foarte periculoasă, pentru că suma e atât de mare încât bugetul n-o va putea plăti. Deocamdată, această sumă este preluată parțial de bănci, pentru că furnizorii și distribuitorii s-au dus la bănci. Acum două săptămâni a fost un comunicat nu foarte clar. dar foarte bine înțeles în pofida acestei neclarități, anume că băncile nu vor mai continua să mai finanțeze pentru că au conștiința faptului că sunt credite neperformante.
În condițiile astea, și aici nu discutăm de sumă, poate fi un miliard sau 40 de miliarde, dar în condițiile în care costurile de producție și toate celelalte nu sunt acoperite, furnizorul, dar și distribuitorul poate să înceteze activitatea. Iar asta înseamnă blocaj, care duce la o situație pe care noi am cunoscut-o parțial acum vreo 30 și ceva de ani, anume la debranșări. Debranșările vor fi făcute al nivel individual.
Poate se ascunde falimentul unor societăți
La nivelul economiei reale lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că acolo consecințele sunt foarte grave. Statul nu va putea să intervină, după părerea mea, pentru că nu are cum, decât dacă se va împrumuta, iar împrumuturile devin atât de scumpe în momentul de față încât ajungem într-o anticameră a incapacității de plată și n-aș vrea în niciun caz să ajungem acolo”, a explicat Mircea Coșea, pentru B1 TV.
”După părerea mea, este un blocaj, iar ceea ce face acum ANRE-ul poate fi o încercare de a se evita acest blocaj: se reduce numărul de furnizori, cel mai puternic are un rol mai puternic. Rotația această pe care o promovează ANRE ar putea fi o chestiune care ascunde, de faptul falimentul unor societăți de distribuție, pentru că își acoperă cheltuielile. Totul este simplu: nu îți acoperi cheltuielile de producție, sistezi producția”, a adăugat profesorul de economie.
Citește și Factura la energie. Se schimbă formula de calcul. Anunț pentru românii care consumă peste 250 kwh
Pe fondul temerilor legate de costul facturilor la energie electrică, Marius Chiriac, director general în cadrul Enel, a explicat care este motivul pentru care o serie de clienți au fost înștiințați că trebuie să plătască sume uriașe.
În cadrul emisiunii ”Punctul de întâlnire” a postului de televiziune Antena 3, Marius Chiriac a spus și cum pot evita românii cheltuielile excesive la curentul electric. El a declarat că a interacţionat cu toţi clienţii şi le-a explicat motivul pentru care au primit facturi cu costuri mari şi le-a cerut să transmită indexul lunar.
Numeroase modificări
"Într-adevăr, în ultima perioadă am avut mai multe facturi expuse în spaţiul public. Ceea ce vreau să vă asigur este că am interacţionat cu clienţii, am verificat facturile respective, le-am explicat clienţilor de unde vine această creştere şi cred că explicaţiile noastre au fost înţelese. Într-adevăr, pe parcursul ultimului an au fost câteva modificări succesive ale legislaţiei.
Citește și Prețuri la energie. O nouă lovitură. Chisăliță: ”ANRE a hotărât peste noapte”
Prin GRP, OUG 7, OUG 27, OUG 119, Decizia 1616 etc., ROMGAZ a fost obligată să vândă producția de gaze furnizorilor și CET-urilor, astfel încât în momentul de față nu mai există cantități de gaze disponibile până în primăvara 2023. Această Decizie a ANRE înseamnă în fapt, că după ce ROMGAZ a fost obligată, să vândă gazele produse la preț REGLEMENTAT de OUG 27 cu 150 lei/MWh, acum este obligată de Decizia ANRE 1616, să-și răscumpere gazele sale de la unii furnizori de gaze (care nu vor să – și mai țină clienții, pentru că nu le mai convine profitul pe care-l obțin), cu un preț de 1.243,19 lei/MWh (cotația gazelor vândute în luna septembrie pe BRM), pentru a le furniza gaze consumatorilor care au rămas fără furnizori.
Oare cum se numește o astfel de acțiune care scoate bani dintr-o societate de stat și îi va băga în buzunarul unor entități private, printr-o Decizie a statului?, se întreabă Dumitru Chisăliță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.