Potrivit unor noi cercetări, aproximativ 20 de supervulcani care ar putea provoca evenimente de extincție masivă nu sunt atât de adormiți pe cât se credea până acum.
Super-erupțiile cu consecințe globale au loc, în medie, cam o dată la 100.000 de ani. Dar acum s-a descoperit că super-vulcanii pot rămâne activi și periculoși timp de mii de ani după o super-erupție.
Super-erupțiile pot avea un impact devastator asupra climei și ecologiei Pământului, așa că cercetătorii spun că este nevoie de modalități mai precise de a prezice când va avea loc o astfel de erupție, în afară de analiza cantității de magmă lichidă.
Există aproximativ 20 de supervulcani cunoscuți pe Pământ, printre care Lacul Toba din Indonezia, Lacul Taupo din Noua Zeelandă și Câmpiile Flegrae, ceva mai mici, de lângă Napoli, Italia.
Cum să-ți transformi viața într-o vacanță devenind nomad digital
Când un supervulcan a erupt acum 600.000 de ani în Wyoming, în ceea ce astăzi este Parcul Național Yellowstone, a aruncat în atmosferă peste 1.000 de km cubi de cenușă și lavă - suficient pentru a îngropa un oraș mare la o adâncime de câțiva kilometri.
Echipa internațională a investigat ce s-a întâmplat după super-erupția Toba de acum 75.000 de ani din Indonezia.
Ei au descoperit că magma a continuat să se scurgă până la 13.000 de ani după super-erupție, iar carapacea de magmă rămasă solidificată a fost împinsă în sus ca o "carapace de broască țestoasă uriașă".
Echipa a folosit mineralele feldspat și zircon, care conțin înregistrări independente ale timpului, bazate pe acumularea de gaze argon și heliu, ca și capsule de timp în rocile vulcanice.
Dr. Martin Danisik, profesor asociat la Universitatea Curtin din Australia, a declarat: "Înțelegerea acestor perioade lungi de inactivitate va determina ce căutăm la supervulcanii tineri și activi pentru a ne ajuta să prezicem viitoarele erupții."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.