Potrivit acestora, CFTC vrea să verifice dacă ”traderii, care ar fi primit informații din cadrul negocierilor purtate de Rusia cu alte state mari producătoare de petrol, ar fi putut câștiga milioane de dolari mizând în mod ilegal pe o varianție majoră a prețurilor la țiței”.
Printre altele, traderii ar fi putut primi acces la un document secret elaborat în Rusia și care descria în detaliu strategia Moscovei în relațiile ei de colaborare cu membri ai Organizației țărilor exportatoare de petrol.
În același timp, interlocutorii agenției Bloomberg au subliniat că ”identitatea traderilor nu poate fi stabilită, dar cu siguranță nu este vorba despre oficiali ruși”. În același timp, una dintre surse a declarat că ”persoanele care au făcut anumite jocuri pot avea legături cu Kremlinul”.
Citește și Războiul petrolului. Când doi se ceartă, China câștigă
Potrivit uneia dintre surse, CFTC, care este ajutată în demersul ei de FBI și de Departamentul de stat al SUA, a inițiat deja verificări ale operațiilor bursiere derulate de CME Group, companie care deține derivative, acțiuni la bursele din New York și Chicago și are în portofoliu incidele financiar Dow Jons + indicele Dow Jones la obligațiuni.
Luni, 20 aprilie, cotațiile la contratele futures pentru petrolul american marca WTI au coborât, pentru prima dată în istorie, pe teritoriu negativ. Prăbușirea WTI a antrenat și alte branduri de țiței - Brent, de referință în Europa, și Urals, denumirea petrolului rusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.