Cele două cabluri care au susținut instrumentele telescopului, adică 900 de tone, deasupra parabolei cu un diametru de de 350 de metri s-au rupt: unul pe 10 august, celălalt pe 6 noiembrie. Nu s-a mai putut face nimic. În aceste condiții, NSF a anunțat că va începe demolarea.
De altfel, accesul la telescop a fost interzis încă din luna august, după primul incident care anunța dezastrul. Numai dronele inspectau imensa structură. Prăbușirea observatorului este ”un dezastru total”, a reacționat, evident emoționat, Abel Mendez, directorul laboratorului de habilitate planetară a Universității din Porto Rico a Arecibo.
”Este o zi tristă pentru astronomie”, au comentat pe Twitter mai mulți astronomi și oameni de știință. Încă nu se cunoaște cauza ruperii cablurilor. Radiotescopul, instrument care a servit la numeroase descoperiri astronomice, a fost unul dintre cele mai mari din lume.
Citește și Vaccinul Pfizer/BioNTech: Cum funcționează, cum se transportă
”A fost mai mult decât un simplu telescop. A fost un simbol. De altfel, Arecibo a fost motivul pentru care am făcut astronomia”, a recunoscut Kevin Ortiz Ceballos, un expert local. O scenă de acțiune din filmul Golden Eye, din renumita seria James Bond, s-a derulat deasupra telescopului. Iar în filmul Contact, eroina principală interpretată de Jodie Foster a folosit observatorul în goana ei după semnale extraterestre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.