„Noi am avut anul acesta un buget construit, din start, foarte greşit. A fost, pe de o parte, o supraestimare a veniturilor – culmea este că au fost incluse în buget venituri care nu aveau cum să se mai repete, de exemplu anul trecut am avut nişte preţuri la energie şi gaze uriaşe care au generat TVA uriaş, plus supraimpozitarea profitorilor din energie - iar aceste taxe pe care noi le-am încasat anul trecut au fost într-un mod inconştient introduse şi anul acesta în buget.
Ţinând cont de faptul că noi am plafonat preţurile la energie şi gaze, s-a introdus în buget aceeaşi sumă de TVA încasat şi profiturile de anul trecut. Aceasta este o greşeală de grădiniţă din punct de vedere economic”, a atras atenţia Tănase Stamule, marţi, în direct la DC News TV.
„Domnul Câciu (n.r. – fostul ministru al Finanţelor, actual ministrul al Fondurilor Europene) atunci când a făcut bugetul, Consiliul Fiscal a spus din decembrie că sunt venituri nerealiste, domnul Dăianu a trimis un raport, mai mulţi economişti au spus acest lucru, dar s-a mers pe o asumare politică. Domnul Câciu, împreună cu actualul premier au zis că e sigur bine şi că o să fie bine. Ei s-au bazat, probabil, pe o inflaţie foarte mare, nu au crezut că inflaţia va ajunge spre 7% şi au spus ‚o să avem inflaţie, o să mai luăm nişte bani de la români prin inflaţie’. Din această diferenţă de inflaţie este o mare pierdere plus aceste false venituri.
În al doilea rând avem şi pe partea de cheltuieli nişte lucruri pe care nu le-au pus în buget, în primul rând costul cu dobânzile. Anul trecut am avut un cost de 2% din PIB cu dobânzile la credite, undeva la 30 de miliarde de lei, iar anul acesta vom ajunge undeva la 2,7% din PIB”, a mai declarat Tănase Stamule în direct la DC News.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.