Cum a evoluat Bursa de la București în ultimii ani, o perioadă marcată și de pandemie, criza energetică, războiul din Ucraina și de multe alte evenimente mai mult sau mai puțin previzibile.
Foarte, foarte bun
”Au existat, într-adevăr niște evenimente interesante și care au validat evoluția Bursei, mai ales din punctul de vedere al rezilienței”, a spus Adrian Tănase. Făcând un rezumat al acestor evoluții, el a apreciat că în anii de referință bursa a avut, pe toate palierele un comportament foarte, foarte bun ”din punct de vedere al evoluției indicilor bursieri”.
Astfel, a continuat el, ”anul trecut, indicele nostru cel mai relevant a crescut cu 40%, anul acesta are o creștere de peste 20%. În regiunea, Bursa de Valori București este un top-performer, fiind bursa care a evoluat cel mai bine”.
Numărul celor care investesc
Precizând care sunt elemente la care se uită majoritatea celor interesați, Adrian Tănase a evidențiat, în primul rând, participarea firmelor de capital, numărul de români care investesc la bursă, care țin economiile la bursă. ”Iar aici ne uităm la un indicator pe care îl urmărim practic constant: este vorba de numărul de conturi deschise de către persoane fizice la bursă. Acum s-a trecut de 200.000 de conturi, având în vedere că erau doar 50.000 în 2019. Cumva acest număr mai mult decât s-a triplat în ultimii cinci ani. Iar este o evoluție care ne bucură”, a subliniat directorul BVB.
Mai avem până la nivelul Poloniei
Adrian Tănase a menționat, totodată că, în pofida creșterii afișate, cifra este încă mică ”față de numărul populației. Ca că fim comparabili cu Polonia ar trebui să avem vreo 500.000 de conturi, dar eu cred că în ritmul acesta, putem să ajungem acolo.
De cealaltă parte, ca număr de listări, ca număr de instrumente care sunt disponibile la bursă - acțiuni, obligațiuni - evoluția a fost, din nou, foarte, foarte bună. Ca număr, anul 2021 a fost un an record, am avut 23 de listări de acțiuni, care reprezintă un număr absolut extraordinar pentru Bursa de Valori București, având în vedere că în anii precedenți au fost ani și fără nici o listare sau cu o singură listare.
Programul FIDELIS
După cum probabil știți, sper să cunoașteți acest lucru, anul trecut a avut loc și cea mai mare listare din Europa și a patra la nivel mondial: listarea Hidroelectrica”, a amintit Adrian Tănase, menționând că a fost o listare de două miliarde de euro.
Pe lângă toate acestea, invitatul din platoul DCNewsTV a dorit să spună câteva vorbe și despre programul FIDELIS, reluat de stat, care are în vedere obligațiuni pentru populație și care a strâns deja peste 6 miliarde de euro.
DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educație Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.