Washingtonul intenționează să își apere "interesele vitale", secruritatea națională devenind, prin urmare, o prioritate. Dar Statele Unite "nu încearcă să slăbească economia chineză", a asigurat Secretarul Trezoreriei. "În timp ce acțiunile noastre țintite pot avea un impact economic, ele sunt motivate doar de preocuparea noastră pentru securitatea și valorile noastre. Scopul nostru nu este să folosim aceste instrumente pentru a obține un avantaj economic competitiv", a subliniat oficialul american într-un discurs susținut la Universitatea Johns Hopkins.
Iar SUA, a continuat Janet Yellen, sunt pregătite să plătească prețul. "Nu vom face compromisuri în aceste chestiuni, chiar dacă asta înseamnă să ne compromitem interesele economice", a adăugat ea.
Concurență, confruntare, cooperare
La începutul mandatului său, Joe Biden a descris politica față de Beijing drept competiție când concurența este reciprocă, confruntare când sunt în joc securitatea națională sau drepturile omului și cooperare în câteva domenii de interes comun - problemele climatice sau datoria țărilor sărace.
"Căutăm o relație economică sănătoasă cu China: una care să promoveze creșterea și inovarea în ambele țări. O China în creștere care respectă regulile internaționale este bună pentru SUA și pentru lume", a declarat Yellen.
Dar Joe Biden, care mereu a apărat ideea de a menține "liniile de comunicare deschise" cu Beijingul, care nu numai că nu a manifestat o mare dorință de cooperare, dar și-a multiplicat semnele de sfidare în ultimul timp. O atitudine ”răsplătită” de Washington cu înăsprirea normelor de export pentru semiconductori sau software care ar putea întări militar China.
Ar fi un dezastru pentru ambele părți
Secretarul Trezoreriei, care și-a planificat o vizită la Beijing, a confirmat că administrația intenționează, și lucrează în acest sens, să interzică o serie de investiții strategice americane în China. O măsură care ar putea fi anunțată înainte de summitul G7, programată pentru luna mai în Japonia, potrivit agenției Bloomberg.
"SUA se va afirma atunci când interesele sale vitale vor fi puse în joc. Dar nu căutăm să "decuplăm" economia noastră de cea a Chinei. O separare completă a economiilor noastre ar fi dezastruoasă pentru ambele țări" și "destabilizatoare pentru restul lumii", a declarat Janet Yellen. "SUA rămân cea mai dinamică și mai de succes economie din lume. Nu avem niciun motiv să ne temem de o competiție economică sănătoasă cu nicio țară", a spus ea.
Nu am văzut pe cineva care să fie capabil să facă acest lucru
În ceea ce privește poziția dolarului în economia mondială, Yellen declara, recent, pentru postul de televiziune CNN, că sancțiunile economice impuse, în special Rusiei, reprezintă un „risc” pentru hegemonia dolarului, țările vizate de diferite restricții introduse de SUA încercând să găsească o alternativă. Dar nu este o misiune ușoară, a adăugat șefa Trezoreriei americane. „Există riscul când folosim sancțiuni financiare care au legătură cu rolul dolarului (...), ca pe termen lung acest lucru să submineze hegemonia monedei americane”, a subliniat ministrul Finanțelor din administrația Joe Biden.
„Dar motivele pentru care dolarul este folosit ca monedă globală îngreunează eforturile altor țări de a găsi o alternativă cu aceleași proprietăți”, a adăugat ea. „Avem piețe de capital foarte puternice și un stat de drept, elemente esențiale pentru o monedă utilizată la nivel global pentru tranzacții. Și nu am văzut nicio altă țară care să dispună de o infrastructură instituțională care să permită monedei sale să înlocuiască dolarul american”, a spus Janet Yellen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.