Cu majoritate de voturi și doar o abținere, membrii comisiei au dat raport favorabil iar inițiativa legislativă urmează să fie supusă la vot final.
Cu toate că parlamentul adoptase anul trecut un proiect de lege care elimina pensiile parlamentarilor, o decizie a Curții Constituționale a împiedicat intrarea în vigoare a legii.
Curtea Constituțională explica în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea care îi lăsa pe parlamentari fără pensii speciale că actul normativ a fost adoptat „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”.
Mai exact, judecătorii CCR au declarat legea neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 pensiile speciale ale parlamentarilor să reintre în plată.
În mai 2023 numărul pensiilor speciale ale parlamentarilor aflate în plată era de 843 de pensionari care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.
Adoptarea proiectului de lege pe repede înainte vine în contextul în care România s-a angajat în Programul de Redresare și Reziliență PNRR să elimine pensiile speciale iar tranșele de bani depind de îndeplinirea obiectivelor asumate.
Te-ar putea interesa și:
Câte pensii speciale se plătesc magistraților și care este valoarea medie
Magistrații anunță că intră în grevă din cauza legii care reformează pensiile speciale.
Mai multe Judecătorii au anunțat până la această oră că, miercuri, vor fi amânate toate dosarele aflate pe rolul instanţelor, cu unele excepţii ca măsură de protest faţă de proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraţilor. La acest protest s-au alăturat și procurorii DNA.
Conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice numărul total de pensii speciale ale magistraților se ridică la 7.463.
Pensia medie de serviciu este de 21.555. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.