O echipă de cercetători din Siberia efectuează teste pe rămășițele extrem de bine conservate ale unui mamut juvenil, descoperit în permafrostul care se topește din cauza schimbărilor climatice, după mai bine de 50.000 de ani, transmite Reuters.
Creatura, asemănătoare unui elefant mic cu trompă, a fost recuperată din craterul Batagaika, o depresiune uriașă, adâncă de peste 80 de metri, care continuă să se extindă pe măsură ce permafrostul se dezgheață.
Carcasa, care cântărește peste 110 kg, a fost adusă la suprafață cu ajutorul unei tărgi improvizate, a declarat Maxim Cherpasov, șeful Laboratorului Muzeului Lazarev al Mamutului din orașul Iakuțk.
Cherpasov a spus că mamutul avea probabil puțin peste un an când a murit, dar testele vor oferi o estimare mai precisă. Faptul că i-au supraviețuit capul și trompa este considerat o descoperire neobișnuită.
„De obicei, partea care se dezgheață prima, mai ales trompa, este adesea mâncată de prădători moderni sau de păsări. Aici, de exemplu, chiar dacă membrele anterioare au fost deja consumate, capul este remarcabil de bine conservat,” a declarat Cherpasov pentru Reuters.
Aceasta este cea mai recentă dintre o serie de descoperiri spectaculoase în permafrostul rusesc. Luna trecută, oamenii de știință din aceeași regiune vastă din nord-estul Rusiei - cunoscută sub numele de Sahka sau Iakuția - au prezentat rămășițele unui pui de tigru cu dinți sabie, vechi de 32.000 de ani, iar mai devreme în acest an, a fost dezgropată o carcasă de lup veche de 44.000 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.