Antibioticele existente afectează cele mai importante procese din celulele bacteriene, inclusiv sinteza acizilor nucleici și a proteinelor, construcția membranei celulare și căile metabolice. Prin interferența cu aceste funcții, antibioticele vizează bacteriile. Totuși, agenții patogeni pot dobândi rezistență la medicamente modificând ținta împotriva căreia acționează medicamentul.
„Am constatat că utilizarea sistemului imunitar pentru a ataca bacteriile în același timp pe două fronturi diferite face dificilă dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice”, a explicat Farokh Dotivala, unul dintre autorii studiului.
El și colegii săi s-au concentrat pe o țintă nouă - o cale metabolică importantă la majoritatea bacteriilor, dar absentă la om, făcându-l o țintă ideală pentru dezvoltarea antibioticelor. Această cale, numită metil D-eritritol fosfat (MEP), sau calea non-mevalonat, este responsabilă pentru biosinteza izoprenoizilor, molecule esențiale pentru supraviețuirea celulelor la majoritatea bacteriilor patogene. Enzima IspH joacă un rol important în biosinteza izoprenoizilor - iar oamenii de știință speră să îi blocheze activitatea pentru a distruge bacteriile.
Citește și Avertismentul șefului OMS: Pregătiți-vă. Mai urmează!
Cercetătorii au folosit simulări pe computer pentru a testa care dintre cele câteva milioane de compuși disponibili comercial sunt capabili să se lege de enzimă, selectându-le pe cele mai puternici care blochează funcția IspH.
Inhibitorii IspH disponibili anterior (molecule ce se leagă de enzimă și o opresc) nu au putut pătrunde prin peretele celular bacterian. Prin urmare, autorii lucrării au căutat molecule noi, ”de blocare”, capabile să pătrundă în interiorul bacteriilor.Testele au demonstrat că noii inhibitori de IspH au stimulat sistemul imunitar mai bine decât cele mai bune dintre actualele antibiotice. Toți compușii testați s-au dovedit netoxici pentru celulele umane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.