Studiul a implicat două specii comune de viespi-de-hârtie, Polistes dominula şi Polistes metricus, pentru a vedea dacă sunt capabile să rezolve o problemă de inferenţă tranzitivă.
Specialiştii au colectat viespi-regine din mai multe zone din Ann Arbor, Michigan. În laborator, viespile au fost pregătite în mod individual pentru a face diferenţa între perechi de culori numite perechi de premise. Una dintre culorile din fiecare pereche a fost asociată cu un şoc electric uşor, iar cealaltă nu.
''Am fost foarte surprinsă de cât de repede şi de corect viespile au învăţat perechile de premise'', a declarat Elizabeth Tibbetts de la Departamentul de Ecologie şi Biologie Evoluţionară la UM.
Viespile au avut de a face cu culori nefamiliare şi au fost puse să aleagă între acestea. Ele au putut organiza informaţia într-o ierarhie implicită şi au utilizat deducţia tranzitivă pentru a face alegerea între culorile noi.
Albinele nu sunt capabile de aceste interferențe tranzitive, devenind confuze la acest test.
Citește și:Premieră mondială. A fost creat vaccinul pentru albine
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.