Ordinul judecătoresc emis sâmbătă dimineață reprezintă un nou obstacol legal pentru Musk și susținătorii săi, care încearcă să analizeze cheltuielile guvernamentale pentru a reduce costurile federale.
Decizia vine după ce 19 procurori generali democrați au contestat accesul echipei lui Musk la aceste informații, argumentând că unitatea sa neoficială, numită „Department of Government Efficiency” (DOGE), nu ar trebui să aibă acces la datele financiare ale milioanelor de americani.
Judecătorul avertizează asupra riscurilor de securitate
În hotărârea sa, judecătorul Paul Engelmayer, de la Districtul de Sud al New York, a avertizat că noua politică impusă de administrația Trump ar putea expune date sensibile și ar crește vulnerabilitatea sistemului la atacuri cibernetice.
„Această măsură prezintă un risc major de divulgare a informațiilor confidențiale și poate face sistemele guvernamentale mai vulnerabile la hacking”, a precizat Engelmayer în documentele oficiale, scrie Financial Times.
El a ordonat ca niciun angajat guvernamental extern Trezoreriei, inclusiv Musk și echipa sa, să nu mai aibă acces la datele agenției și să distrugă orice informație obținută de la inaugurarea lui Donald Trump, luna trecută.
Ordinul va rămâne în vigoare până cel puțin pe 14 februarie, când va avea loc o audiere oficială în acest caz.
Reacția lui Musk: „Judecător activist” și atacuri pe rețelele sociale
Nemulțumit de decizia instanței, Elon Musk a reacționat pe platforma sa, X (fostul Twitter), numindu-l pe Engelmayer „un activist care se dă drept judecător”.
Miliardarul l-a atacat și pe Daniel Goldman, un congresman democrat din New York, care i-a cerut lui Musk să confirme că va respecta ordinul instanței și va distruge datele colectate.
„Nu avem nicio informație personală despre americani, idiot corupt”, a scris Musk pe X, răspunzându-i lui Goldman.
Democrații consideră decizia „o victorie importantă”
Procurorii generali care au intentat procesul au salutat hotărârea judecătorească, susținând că aceasta protejează confidențialitatea cetățenilor.
„Americanii pot avea acum încredere că Musk – cel mai bogat om din lume – și prietenii săi nu vor avea acces nelimitat la informațiile lor personale cât timp procesul este în desfășurare”, a declarat Letitia James, procurorul general al statului New York.
Acest ordin arată că eforturile lui Trump și Musk de a reduce selectiv cheltuielile guvernamentale se confruntă cu provocări majore în instanță, ridicând întrebări despre limitele puterii executive și protecția confidențialității în SUA.
O a doua decizie împotriva lui Musk și DOGE
Nu este singurul obstacol legal pentru Musk. Un alt judecător federal, din Districtul Columbia, a decis săptămâna aceasta că persoanele din afara guvernului nu ar trebui să aibă acces la datele de plată ale Trezoreriei SUA.
Această hotărâre a venit în urma unei plângeri separate depuse de reprezentanți ai pensionarilor și angajaților guvernamentali, îngrijorați de posibilele încălcări ale confidențialității.
Musk și DOGE, sub lupa Congresului
Democrații din Congres au devenit din ce în ce mai preocupați de activitatea lui Musk în cadrul "Department of Government Efficiency" (DOGE). Senatorul Ron Wyden, liderul democraților din Comitetul pentru Finanțe al Senatului, a declarat că acțiunile acestei unități sunt o „amenințare dublă la adresa securității financiare și a vieții private a americanilor”.
Într-o scrisoare adresată directorului interimar al Administrației pentru Securitate Socială, Wyden a cerut explicații despre posibilul acces al DOGE la pensiile guvernamentale și alte date financiare sensibile.
Între timp, Trezoreria SUA nu a oferit un răspuns oficial la ordinul judecătoresc și acuzațiile aduse de procurorii generali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.