Kostov, 61 de ani, numit în postul său în luna iulie 2015, a precizat că munca intensă efectuată în ultimii ani în cadrul departamentului de supervizare bancară l-a determinat să îşi prezinte demisia încă de anul trecut dar a decis să îşi amâne plecare având în vedere planurile Bulgariei de a adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) şi uniunea bancară.
"Astăzi, când avem o comunicare foarte bună cu Banca Centrală Europeană există posibilitatea de a mă retrage", a declarat Dimitar Kostov.
În luna iulie a anului trecut, Bulgaria a depus cerere pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.
Citește și: După Polonia și Ungaria își majorează rezerva de aur
Bulgaria, cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, îndeplineşte toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează un surplus bugetar. Însă, faptul că Produsul Intern Brut per capita în Bulgaria este la jumătate faţă de media din UE, corupţia este răspândită, iar unele bănci înregistrează probleme s-au ridicat o serie de semne de întrebare cu privire la perspectiva aderării Bulgariei la zona euro.
Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.