La Articolul 81 din Codul Muncii, demisia este descrisă prin "actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz".
Același articol precizează că ”angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă".
Concedierea, inițiată de angajator, trebuie comunicată în scris, cu precizează motivelor, a duratei preavizului. Trebuie trecute, totodată, criteriile de prioritizare și lista locurilor de muncă disponibile în unitate.
Legea specifică și cazurile în care angajatorul poate dispune concedierea, fie din motive legate de comportamentul salariatului, fie din motive independente de acesta, precum desființarea locului de muncă.
Termenul de preaviz variază în funcție de poziția ocupată de salariat, însă nu poate depăși 20 de zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție și 45 de zile lucrătoare pentru cele de conducere.
În situația în care contractul este suspendat în perioada de preaviz, acesta va fi prelungit corespunzător. Codul Muncii precizează că salariatul poate demisiona fără preaviz atunci când angajatorul nu își îndeplinește obligațiile contractuale.
"Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă", prevede Articolul 81, din Codul Muncii.
Prin urmare, atunci când angajatorul nu-și îndeplinește obligațiile consemnate în contractul individual de muncă, salariatul poate demisiona fără preaviz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.