În luna noiembrie 2018, Claudiu Dumbrăveanu, director Direcţia Generală Piaţă de Energie şi Preţuri din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), declara că: "De la 1 ianuarie, preţul energiei electrice va fi exact ca acum. Nu creşte şi nu scade. Conform metodologiei actuale, preţul care este în vigoare în acest moment a fost avizat pentru o perioadă de un an, începând cu data de 1 iulie 2018 şi este în vigoare până la 30 iunie 2019".
Ordonanța care dă bătăi de cap
În luna decembrie însă, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care prețul energiei va fi reglementat de ANRE începând cu 1 martie 2019 și până la 1 martie 2022, pentru consumatorii casnici.
Citește și:Preț-RECORD al energiei pe piața bursieră. România, detronată
Ordonanța 114 care prevede că prețul pentru FUI (Furnizor de ultimă instanță) poate fi reglementat de ANRE. Pe de altă parte OUG-ul nu face distincție între furnizori, dacă este vorba și de cei din piața concurențială, ceea ce duce deja la probleme și confuzii.
ANRE este instituția care ar trebui să elaboreze o metodologie care va clarifica lucrurile.
Între timp, prețul energiei electrice crește continuu. Joi, preţul pe piaţa bursieră spot cu livrare în ziua de ieri ajunsese la o medie de 411 lei pe MWh, preț care a depășit cel mai mare nivel de anul trecut, de 406 lei pe MWh, înregistrat pe 3 decembrie 2018, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier OPCOM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.