Anul trecut în perioada ianuarie - mai, România a înregistrat un deficit comercial de peste 8,836 miliarde de euro, potrivit datelor INS de la vremea respectivă.
În primele cinci luni din acest an, exporturile au crescut cu 23,5%, până la 36,9 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 28,1%, la 49,6 miliarde de euro.
România a exportat cel mai mult maşini şi echipamente pentru transport, în valoare de 15,7 miliarde de lei, mărfuri manufacturate - 6,9 miliarde de lei, alimente şi animale vii - 3,2 miliarde de lei.
Cele mai mari importuri au fost tot din categoria maşini şi echipamente - 16,1 miliarde de lei, produse manufacturate - 9,7 miliarde, precum şi combustibili minerali - 5 miliarde.
În luna mai 2022, exporturile au însumat 7,9 miliarde euro, iar importurile au însumat 10,7 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,7 miliarde euro.
Citește și: Va fi o toamnă a scumpirilor. Alimentele care vor avea prețuri mai mari decât acum
Nu va fi criză alimentară, ci va fi o criză a prețurilor, așa cum au subliniat în repetate rânduri marea majoritate a analiștilor. Pentru că, pe fondul secetei, dar și a inflației, totul va fi mai scump la toamnă.
Seceta va aduce un nou val de scumpiri. Este avertismentul lansate de fermierii ale căror culturi, a căror muncă a fost distrusă de temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor. Dar și a irigațiilor. Iar cele mai afectate dintre culturi sunt porumbul și floarea-soarelui. Nu peste tot în țară, este adevărat, dar acolo unde vipia și-a făcut de cap, câmpurile cu floare, spre exemplu, arată de parcă ar fi fost pârjolite. Un tablou pe cât de dezolant, pe atât de îngrijorător.
Zona cea mai afectată
Din acest motiv, un litru de ulei ar putea costa cu până la 5 lei mai mult, potrivit estimărilor celor care fac astfel de prognoze. Din toamnă, lista scumpirilor va cuprinde, în egală măsură, laptele, carnea, dar și legumele. Zona Vrancea este cea mai afectată de arșiță. A recunoscut acest lucru chiar ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a fost și în județul Neamț să vadă culturile arse de căldura nemiloasă.
Chiar dacă va ploua, în unele locuri culturile nu mai pot fi salvate, afirmă ministrul, care susține că de vină este lipsa de investiții în sistemele de irigații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.