Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 3,55% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele nouă luni ale anului curent, atingând suma de 56,46 miliarde de lei. Aceasta reprezintă o creștere față de deficitul de 41,7 miliarde lei, echivalent cu 2,96% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă din 2022.
Potrivit datelor publicate joi de către Ministerul Finanțelor, veniturile totale au ajuns la 368,03 miliarde lei în primele nouă luni ale anului curent, înregistrând o creștere de 11% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere a veniturilor a fost susținută în principal de evoluția încasărilor provenite din impozitul pe salarii și venit, contribuțiile de asigurări, fondurile europene și impozitul pe profit. Totuși, încasările din TVA au înregistrat o creștere mai moderată, explicată atât de încetinirea creșterii economice, cât și de nivelul mai mare de restituiri de TVA.
Încasările din impozitul pe salarii și venit au atins un total de 29,92 miliarde lei, înregistrând o creștere de 21,4% în comparație cu anul precedent. Această creștere a fost determinată de sporul în încasări din impozitul pe dividende (56,4%) și impozitul pe veniturile din pensii (42,4%). Încasările aferente declarației unice au consemnat, de asemenea, o creștere pozitivă de 11,2%.
În același timp, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,6%, sub ritmul de creștere al fondului de salarii din economie (15,3%). Această dinamică a fost influențată de extinderea facilității acordate salariaților din construcții în sectorul agricol și industria alimentară, precum și de noile măsuri fiscale privind deducerile personale introduse prin OG nr. 16/2022, inclusiv neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariații care câștigă salariul minim brut.
Contribuțiile de asigurări au atins 116,73 miliarde lei, în creștere cu 12,8% în comparație cu anul precedent. Asemenea impozitului pe salarii, dinamica acestora a fost sub ritmul de creștere al fondului de salarii din economie, datorită extinderii facilității acordate salariaților din construcții în sectorul agricol și industria alimentară, conform Legii nr. 135/2022, precum și măsurii privind încetarea plății CASS pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei și restituirea, începând cu 1 martie 2023, a sumei reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii. De asemenea, nu s-a inclus în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună pentru angajații care câștigă salariul minim brut pe țară, conform Ministerului Finanțelor.
Încasările din impozitul pe profit au atins 20,4 miliarde lei, înregistrând o creștere de 11,4%. Această creștere a fost susținută în principal de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenții economici (13,9%).
În ceea ce privește încasările nete din TVA, acestea au atins suma de 75,12 miliarde lei, în creștere cu 8,8% în comparație cu anul precedent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.